RIK još nije utvrdio datum ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu: Kamberi žalbu poslao poštom 1foto FoNet/Ljiljana Stojanović

Termin održavanja ponovljenih izbora na biračkom mestu broj 6, u Velikom Trnovcu, još nije određen. Šaip Kamberi, predsednik Partije za demokratsko delovanje žalio se Upravnom sudu na odluku Republičke izborne komisije o poništavanju ponovljenih izbora u Trnovcu.

Međutim Milka Murganić, portparolka Upravnog suda kaže za naš list da do danas nije stigla Kamberijeva žalba na rešenje RIK od 9. maja.

Upravni sud, da podsetimo, ima rok od 72 sata da donese odluku po žalbi, ali se ne zna od kada teče taj rok, jer je Kamberi žalbu poslao poštom.

“Ne znamo kada je žalba poslata, ni kada je primljena, pa ne možemo ni da kažemo tačan rok u kome bi Upravni sud morao da donese odluku. Inače, rok u kome bi Upravni sud morao donese odluku su 72 sata od prijema žalbe. Po prijemu presude Upravnog suda, Republička izborna komisija u najkraćem roku utvrđuje datum ponavljanja izbora”, kaže za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

U Republičkoj izbornoj komisiji kažu za Danas da u ovom trenutku ne mogu da preciziraju kada će biti ponovljeni izbori u Velikom Trnovcu. “ Čekamo odluku Upravnog suda i kada ona bude doneta u najkraćem mogućem roku“.

Da podetimo Upravni sud svojevremeno je doneo odluku o ponavljanju parlamentarni izbora na spornom biračkom mestu. Nakon tog ponavljanja izbora žalila se Socijalistička partija Sbije zbog niza nepravilnosti, a jedna od njih bila je da je na tom biračkom mestu, prema podacima iz SUP-a Surdulica, glasala osoba koja ne poseduje putne isprave i lična dokumenta. Sumnja se da čak nije ni bio na glasačkom mestu ,a evidentiran je da je glasao.

Republička izborna komisija odlučila je zato većinom glasova da se poništavaju rezultati na ponovljenim izborima u kojima je Šaip Kamberi izborio poslanički mandat u republičkom parlamentu, a SPS izgubio jedan mandat. U međuvremenu je usledila još jedna žalba, sada Kamberija, ali poslata poštom. Kada će ta žalba dobiti epilog, još se ne zna.

Od izbora u Velikom Trnovcu zavisi mnogo toga, a pre svega činjenica da li će novoizabrani predsednik Srbije 31.maja zakletvu, za novi petogodišnji mandat, položiti pred starim, ili novim skupštinskim sazivom. Od izbora na tom biračkom mestu broj 6, zavisi i završetak parlamentarnih izbora koji su održani 3. aprila i proglašenje konačnih rezultata.

Da podsetimo po proglašenju konačnih rezultata izbora, biće dodeljeni poslanički mandati i počeće da teče rok od 30 dana za konstituisanje parlamenta, da bi, posle potvrđivanja mandata novim poslanicima i izbora predsednika Skupštine, počeo rok od 90 dana za izbor nove vlade.

Celokupnu izbornu proceduru usporile su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, a dodatno ju je zakomplikovala i Kamberijeva žalba poslata poštom.

“Mislim da će aktuelna vlast učiniti sve da zavši izborne radnje do 31. maja, jer bi u protivnom bio prekršen i Ustav i zakoni. Postoje dve mogućnosti, a to je da ukoliko Vučić do 31. maja ne položi zakletvu prestaće mu mandat. Druga mogućnost je da on pred starim skupštinskim sazivom položi zakletvu do 31.maja. To bi tek bila bruka za ovu vlast “, napominje Miroslav Aleksić za Danas i dodaje da zato veruje da će izbori u Bujanovcu biti zbrzani i da će Republička izborna komisija dodeliti mandate poslanicima.

Sagovornik Danasa ubeđen je i da će konstitutivna skupština Srbije biti održana nekoliko dana pre Vučićeve polaganje zakletve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari