RIK odbacio zahtev SPN za poništenje izbora 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je prigovor koalicije „Srbija protiv nasilja“ za poništavanjem izbora, jer kako su rekli, lista ove koalicije za izbore u gradu Beogradu nije ovlašćena da podnese zahtev RIK-u.

Kako je rekao izvestilac za ovu tačku dnevnog reda, zamenik predsednika RIK Marko Janković, ovaj prigovor ovlašćena lica beogradske liste podnela su Gradskoj izbornoj komisiji, koja se proglasila nenadležnom i ustupila je RIK-u na odlučivanje.

Janković je dodao da je lista zatražila poništenje na svim mestima koji su u nadležnosti komisije polazeći od činjenice da su izbori sprovedeni u atmosferi grubog kršenja pravila i da su čitavi izbori bili nezakoniti.

Dodao je da je „Srbija protiv nasilja“ uložila žalbu Višem sudu u Beogradu koji je odlučio da je odbaci kao neosnovanu, te da GIK stvarno nije nadležna za ovo pitanje. Više članova RIK predložilo je da se i RIK oglasi nenadležnim jer je prigovor upućen GIK-u, te da je jasno iz konteksta da se misli samo na gradske izbore, odnosno da GIK mora da odluči a ne da „se krije iza RIK-a“.

Član komisije Rodoljub Šabić rekao je da ovde nama ničeg nejasnog, da se izborni inženjering gledao u direkntom televizijskom programu, da postoje dokazi da je na adresama gde živi četvoro ili petoro ljudi bilo prijavljeno po 50 glasača, te da je obaveza gradske komisije da donese odluku o poništenju izbora.

Ipak, većina članova RIK izglasala je da se prigovore odbacuje jer smatraju da predlagač nije ovlašćen da podnese prigovor.

U nastavku sednice članovi RIK razmatraju prigovore o nepravilnostima na pojedinim izbornim mestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari