RIK održao poslednju sednicu u aktuelnom sazivu, novi bira Skupština Srbije 1Foto: Beta/Narodna skupština Republike Srbije (arhiva)

Republička izborna komisija (RIK) održala je danas poslednju sednicu u aktuelnom sazivu, a novi će biti izabran na sednici Skupštine Srbije koja će biti nastavljena u utorak.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da će novi saziv te komisije biti upodobljen sa sadašnjim sazivom i poslaničkim grupama u Skupštini Srbije i zahvalio svima na dosadašnjoj saradnji.

„Imali smo puno izazova, od referenduma, do sprovođenja predsedničkih i parlamentarnih, kao i izbora za članove Nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Protekla godina zahtevala je puno angažovanja“, rekao je Dimitrijević na toj sednici.

On je naveo da su u prethodnom periodu značajno unapređene izborne procedure, koje su pretočene u nove izborne zakone, kao i da su uspešno sprovedeni izbori u aprilu 2022. godine.

„U narednom periodu ćemo se posvetiti prevashodno jednom modelu edukacije, što opštinskih izbornih komisija, i pokušaćemo da pronađemo jedan model na koji način izvršiti edukaciju i potencijalnih članova biračkih odbora, radi što kvalitetnijeg sprovođenja svih izbornih radnji“, rekao je Dimitrijević.

Izrazio je nadu da će u narednom sazivu uspeti da poboljšaju komunikaciju u stalnom i proširenom sastavu RIK-a, kao i sa opštinskim izbornim komisijama i dodao da se nada da će većina članova ostati i u narednom sazivu RIK-a „kako bi se obezbedio kontinuitet u radu tog tela“.

RIK je na poslednjoj sednici dodelio poslanički mandat članu PUPS-Solidarnost i pravda Ilu Mihajlovskom sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, jer je mandat prestao poslanici sa iste liste, Jelisaveti Veljković, koja je preminula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari