RIK: Skup koalicije 'Srbija protiv nasilja' ispred našeg sedišta nedopustiv pritisak 1Foto FoNet Milica Vučković

Večerašnji predizborni skup koalicije Srbija protiv nasilja ispred sedišta Republičke izborne komisije i poklič da se „ne igra“ glasovima okupljenih građana, predstavlja nedopustivi pritisak na institucuje koje treba da sprovedu predstojeće izbore i pokušaj narušavanja njihove nezavisnosti i integriteta, saopštila je RIK.

Očigledna je namera da se optužbama na račun Republičke izborne komisije, lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora unese nemir među građane, a rad organa za sprovođenje izbora dodatno oteža neosnovanim i nedopustivim insinuacijama da se priprema izborna krađa, a sve u cilju opravdavanja eventualnog neuspeha na izborima, navodi se u saopštenju.

Ističe se da se na ovaj način u delu javnosti želi stvoriti utisak da u Republičkoj izbornoj komisiji sede neki drugi, a ne i predstavnici upravo onih koji upozoravaju Republičku izbornu komisiju na obavezu poštovanja zakona.

Republička izborna komisija ukazuje da se poslednjih dana suočava sa nedopustivim pritiscima i zahtevima da donese odluku da se, suprotno preporukama Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), promeni način na koji se na biračkom mestu postavlja paravan za obezbeđivanje tajnosti glasanja, tako da ne bude okrenut ka zidu, kako niko ne bi mogao da vidi kako birač glasa, već da bude okrenut ka članovima biračkog odbora, čime bi se direktno ugrozila tajnost glasanja.

Uprkos svim pritiscima, Republička izborna komisija će ostati dosledna svojoj obavezi da se celokupni izborni proces sprovede u skladu sa zakonom, kao i preporukama ODIHR, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari