Rode: Beograd i Priština zadovoljavaju svoju publiku, ali se ne približavaju cilju – članstvu u EU 1Printskrin Kosovo online

I dok se Nemačka, uključujući i samog ambasadora u Prištini, Jorna Rodea, kontinuirano oglašava sa porukom da su oni najjači saveznici Kosova, ovaj inostrani predstavnik šalje sve oštrije poruke iza kojih, kako to tumači Petrit Seljimi, stoji „puno gorčine“. Rode danas poručuje da Kosovo i Srbija zadovoljavaju lokalnu publiku, ali da se ne približavaju zajedničkim ciljevima, kao što je članstvo u EU, prenosi KoSSev.

Nemački ambasador najavio je na društvenoj mreži „X“ 60. Minhensku konferenciju o bezbednosti, koja počinje u petak 16. februara.

Precizirao je da će ovogodišnja tema na događaju biti „dinamika gubi-gubi u međunarodnoj politici“.

„Zar se to ne uklapa savršeno sa onim što trenutno vidimo između Kosova i Srbije? I jedni i drugi do sada zadovoljavaju svoju lokalnu publiku, ali se ne približavaju zajedničkim ciljevima kao što je Evropska unija“, naveo je Rode.

Ovaj ambasador je i u sinoćnjem intervjuu za prištinski list „Nacionale“ kritički govorio o ponašanju strana, odnosno u ovom slučaju, jednostranom i ishitrenom delovanju Prištine u vezi sa uredbom CBK o platnom prometu.

Kazao je da „suština nije u nejasnoćama, već u tome – da li će korisnici primanja iz Srbije koji žive na Kosovu, ove ili sledeće nedelje dobiti penziju ili platu“.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Petrit Seljimi takođe je u sličnom tonu sinoć komentarisao postupke vlasti u Prištini.

„Kosovska vlada ne reaguje i svi naši saveznici se ljute zbog neusklađenosti, nedostatka komunikacije. Kurti kaže: ‘bez brige, nećemo odmah da preduzimamo korake’, ali onda u pojedinim selima odmah oduzima gotovinu za penzije u dinarima. Zapad se ljuti“, naveo je Seljimi.

Rodeovu izjavu protumačio je kao punu gorčine usled novonastale situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari