Roštilj ne sme da stane, ni na Nikoljdan: Kako je gradska vlast u Čačku na Svetog Nikolu "pojela" pola tone mesa? 1Foto: Z. S. M.

Složna braća i u petak meso jedu, kaže naša stara narodna poslovica. Ali, u „zlatno doba” i to smo uspeli da apgrejdujemo. Šta u petak?! Ma, za Svetog Nikolu i to pola tone, onako s nogu, na čačkalicu. Činjenica fakat vredna da se nađe u istorijskim čitankama, makar onim iz gastronomije.

Čak i u našoj javnosti svikloj i navikloj na sve i svašta, već ogrezloj na sve moguće i nemoguće podvige čelnika (lokalnih i globalnih) SNS-a odjeknulo je da su gradski funkcioneri u Čačku za samo dva meseca kafanske račune platili cirka 80.000 evra, odnosno 9.332.000 dinara.

Ovu informaciju za rubriku „Verovali ili ne!” sa javnošću je podelila Violeta Marković, potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke iz Čačka i potpredsednica Izvršnog odbora ove stranke.

Zanimljivo je kako je do nje došla.

– Zaposlenima u lokalnoj samoupravi i ustanovama kulture Čačak kasnio je drugi deo plate u januaru šest dana. Po gradu se šuškalo, da postoji neka velika faktura od UTP „Morava”. Tragom te priče ja sam tražila zahtev za javne informacije za decembar 2023. i jauar 2024. godine, kaže za Danas Violeta Marković.

Do podataka dolazi zahtevom za informacije od javnog značaja, po njenim rečima „poslednjim resursom i alatom koji još uvek, iole funkcioniše u ovoj državi”.

– Kada sam dobila te informacije i sagledala da je to 9.332.000 dinara za samo dva meseca zaista sam bila šokirana. Taj iznos prevazilazi ne moje, nego sve pretpostavke, iskrena je naša sagovornica.

A, kada je dobijene fakture složila i razvrstala po datumima prometa sve je bilo još šokantnije.

Al se na post i izbore dobro mrsilo, baš

– U samo šest dana, od 17. do 22. decembra potrošeno je 3.900.000 dinara ili 35.000 evra. Na sam izborni dan, 17. decembra kada je bila nedelja iznos na fakturama je 422.000 dinara, navodi ona i dokumentuje sve to računima sa tačnim iznosom.

Na primer, za sutradan, ponedeljak, 18.decembra faktura za ugostiteljske usluge je na 719.000 dinara

– Jedan od ugostitelja koji su ispostavljali fakuture ima dve trafike, prodavnice brze hrane za 19. decembar ispostavio je račun za potrebe lokalnih vlasti od 780.000 dinara, od čega 500.000 za 432 kilograma roštilja. To je po ugostiteljskim normativima hrana za 1.400 ljudi, što je prosto neverovatno i nemoguće jer te dve trafike brze hrane ne mogu da „proizvedu” skoro pola tone mesa za jedan dan, ističe Violeta Marković.

Roštilj ne sme da stane, ni na Nikoljdan: Kako je gradska vlast u Čačku na Svetog Nikolu "pojela" pola tone mesa? 5
Nemoguće je da dve trafike za dan „proivedu” pola tone roštilja – Violeta Marković Foto: Privatna arhiva

Još čudnije je što je toliko meso, skoro pola tone pojedeno na posan dan – Nikoljdan.

– Ja, lično nikada ne bih „ulazila” u versku opredeljenost Čačana ali… činjenica je da je u Čačku 97 posto stanovništva pravoslavno. Svetog Nikolu, kao najveću slavu u našem gradu slavi 40 posto sugrađana. Tog dana, kako se kaže – „pola Čačka slavi a pola ide na slavu” pa je neverovatno da se potrošilo toliko roštilja na dan najveće posne slave. To čitav Čačak ne bi pojeo tog dana, još uvek u šoku ceni ona.

Tu je, na primer i faktura UTP „Morava”, koja zaokružuje taj šestodnevni ciklus od 35.000 evra, za 22. decembar koj je na 756.000 dinara.

Po rečima Violete Marković, ovi podaci još više upadaju i bodu oči jer prethodni gradonačelnik Vojislav Ilić maltene nije trošio pare na reprezentaciju.

– Poslednje godine kada je bio gradonačelnik, 2016. on je iz budžeta za reprezentaciju opredelio milion dinara a potrošio u tu svrhu svega, što je pokazao godišnji izveštaj, 233.000 dinara, podseća ona.

Pak, kako naša sagovornica tvrdi, novi gradonačelnik Milun Todorović, prvo što je uradio je troškove reprezentacije sa milion podigao na 17 a za 2024. godinu predviđeno je za te potrebe čak 47 miliona dinara.

Violeta Marković je skenirala i dostavila medijima fakture za ugostiteljske usluge koje je naručivala lokalna vlast u Čačku. Među onima, „interesantnim” izdvaja se jedna na 50.000 dinara za lokal kome je zabranjen rad „zbog krađe struje”.

Nema te gladi, novac izvlačen za pokrivanje troškova izbora

Da su ove fakture isuviše „mrsne” i da više „mirišu” na izvlačenje novca iz budžeta nego na dim pljeskavica i ražnjića smatra i Stojan Marković urednik čačanskog portala Ozonpress.

– Sasvim je jasno da ni večito gladna SNS vlast u Čačku ne bi mogla da pojede pola tone mešanog roštilja u jednom danu, i da je ovde u pitanju izvlačenje novca iz gradskog budžeta za pokriće troškova izbornog dana tokom kojeg je hotel u centru Čačka pretvoren u izborni štab i kol centar naprednjaka, kaže on.

Roštilj ne sme da stane, ni na Nikoljdan: Kako je gradska vlast u Čačku na Svetog Nikolu "pojela" pola tone mesa? 10
Jasno je da su pare izvlačene za pokriće izbora – Stojan Marković Foto: Ozonpress

Sada kad su svi računi i papiri obelodanjeni, po njegovom mišljenju, vreme je da reaguje nadležno tužilaštvo.

– Mada svi znamo da neće, zaključuje ovaj naš sagvornik.

SNS je pojela 12 godina naših života, zato će pasti

Istog su mnjenja i u čačanskom pokretu Dveri.

– Pojeli su naše živote za ovih 12 godina, a ne samo roštilj. Jasno je da su ovo veštački uvećani računi koji služe ili za plaćanje glasova ili za prelivanje u privatne džepove, kaže za Danas Aleksandar Vukadinović iz GO Dveri Čačak.

Zato, o njemu, na lokalnim izborima u Čačku za nekoliko meseci ova naprednjačka vlast mora pasti.

Inače, Violeta Marković je u razgovoru za Danas najavila da će materijal, koji je dostavila medijima, poslati na adrese odbornika grada Čačka, kao i svim nadležnim državnim istitucijama.

Zaokružene fakture iz restorana koji su zatvoreni zbog „krađe struje”

Violeta Marković je skenirala i dostavila medijima fakture za ugostiteljske usluge koje je naručivala lokalna vlast u Čačku. Među onima, „interesantnim” izdvaja se jedna na 50.000 dinara za lokal kome je zabranjen radi „zbog krađe struje”.

– Fakture nekih restorana su sumnjivo „okrugle”, na primer 40.000 ili 200.000 dinara. Prosto je nemoguće da kafanski računi budu tako „zaokruženi”. To, baš treba da se „poklopi”, tvrdi naša sagovornica.

Po njenom mišljenju mnogo je nelogičnosti u tim računima koje dovode do ozbiljne sumnje da su fakture ili „pravljene” na način da se izvlači novac i da su „montirane” a da nije bilo tih poslovnih ručkova ili sastanaka sa partnerima van grada.

– To je prosto bahaćenje vlasti u Čačku ili korišćenje reprezentacije za zadovoljavanje nekih svojih drugih ili ličnih potreba zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari