RSE: SAD očekuju sporazum Srbije i Kosova u toku 2019. 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Sjedinjene Američke Države očekuju da Kosovo i Srbija postignu sveobuhvatni sporazum u toku 2019. godine, koji bi doprineo recipročnom priznanju, izjavio je jedan zvaničnik američke vlade Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Budući dijalog ne treba da ima crvene linije, što znači da će dve strane same odlučiti da li će da otvore pitanja kao što su korekcija ili promena granice ili ono o razmeni teritorije.

SAD neće podržati bilo kakav sporazum, istakao je taj zvaničnik, dodajući da posebno opcija o razmeni teritorija sa sobom nosi političke, ekonomske i bezbednosne posledice.

On je takođe dodao da SAD nije inicijator ideje o promeni granica i odbacio mogućnost da će se zvaničnoj Prištini uručiti pismo garancije iz Vašingtona i Brisela o tom pitanju što je zahtev premijera Kosova Ramuša Haradinaja, odnosno da se u dijalogu neće razgovarati o promeni ili korekciji granice.

Ali, kako bi se dijalog nastavio dve strane treba da uklone smetnje, ističe zvaničnik, aludirajući na suspenziju odluke Vlade Kosova o taksama na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Američki zvaničnik je rekao da Kosovo mora da poštuje zahteve svojih partnera, u ovom slučaju SAD kako bi se to partnerstvo očuvalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari