RSE: Srbija i Crna Gora traže od Moldavije pojašnjenje navoda o "ruskom planu" 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Srbija i Crna Gora zatražile su od Moldavije dodatna pojašnjenja o navodima predsednice te zemlje Maje Sandu o postojanju plana za rušenje rukovodstva ove zemlje koji uključuje i građane Srbije i Crne Gore.

Zvaničnici u Beogradu i Podgorici izjavili su da nemaju takve informacije zahtevajući od moldavskih vlasti detalje o iznetim navodima.

U danu kada je predsednica Moldavije Maja Sandu objavila ove navode iz Moldavije su vraćeni navijači fudbalskog tima Partizan iz Beograda.

Usledila je i odluka Fudbalskog saveza Moldavije, po nalogu tamošnje bezbednosne službe, da se meč između ekipa Šerif iz Tiraspolja i Partizan iz Beograda odigra bez prisustva publike.

Vlasti Moldavije nisu objavile da li su odluka o igranju utakmice bez publike i navodi predsednice te zemlje o planu za rušenje rukovodstva povezani.

Ambasada Moldavije u Rumuniji, koja pokriva Srbiju, nije odgovorila na upit RSE da li su ti događaji povezani, te da pruži više detalja o navodima predsednice Maje Sandu.

Šta je rekla predsednica Moldavije?

Predsednica Moldavije je prethono 13. februara izjavila da Rusija planira da iskoristi strane sabotere da sruši rukovodstvo zemlje, zaustavi pridruživanje Evropskoj uniji (EU) i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine.

Prema njenim rečima plan uključuje građane Rusije, Crne Gore, Belorusije i Srbije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se „legitimna vlada promeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija“.

Šta su rekle vlasti u Crnoj Gori?

Premijer Crne Gore i koordinator Ministarstva spoljnih poslova Dritan Abazović rekao je 14. februara na pitanje RSE da nema informacije o tome da pojedinci iz Crne Gore za potrebe Rusije planiraju da izazovu destabilizaciju Moldavije.

On je dodao da će Podgorica pokušati da dobije dodatna pojašnjenja od Moldavije, piše RSE.

„Ukoliko treba naše bezbjednosne službe će odraditi dodatne provjere. Ukoliko oni imaju neku informaciju više, raspoloženi smo da to čujemo“, naveo je Abazović.

On je rekao i da ovakve izjave ne treba povezivati sa politikom crnogorske Vlade i države.

„Malo mi je to grubo zvučalo jer se stvara utisak da Crna Gora učestvuje u problemima koje postoje u Moldaviji. Crna Gora ima svojih problema preko glave a tu smo ukoliko njima možemo da pomognemo“, poručio je Abazović.

Podsetio je i da je Crna Gora stopostotno kompatabilna sa politikom Evropske unije u pridruživanju sankcija Rusiji.

Iz Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Crne Gore su za RSE rekli da kontinuirano sarađuju sa partnerskim službama po pitanju nacionalne, regionalne i šire bezbednosti.

„U tom kontekstu ANB vrši i vršiće sve potrebne provjere“, navodi se u odgovoru Agencije, na pitanje da li imaju saznanja o tome da pojedinci iz Crne Gore, za potrebe Rusije, planiraju da izazovu destabilizaciju Moldavije.

Reagovao je i Ivan Vuković, potpredsednik Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

„Nije bilo davno kada je demokratski poredak u Crnoj Gori bio pod sličnim napadom. Srećom, tada smo uspeli da se odbranimo i godinu dana kasnije uđemo u NATO. Danas se čini da neki od naših sunarodnika učestvuju u sličnim kampanjama koje je orkestrirao Kremlj. Iznenađenje? Ne“, naveo je Vuković.

Srbija odbija insinuacije o umešanosti njenih građana

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u telefonskom razgovoru 14. februara sa ministrom inostranih poslova i evropskih integracija Moldavije Nikuom Popeskuom izjavio da Srbija odlučno odbija svaku insinuaciju o potencijalnoj umešanosti njenih građana u moguće nasilne događaje u Moldaviji.

On je rekao da Srbija traži od moldavskih državnih organa da svaku informaciju o navedenim pretpostavkama dostave srpskim bezbednosnim službama.

„Srbija traži sve informacije o tome kako bi sprečila da bilo ko iz Srbije učestvuje u oružanim i nasilnim akcijama bilo gde u svetu, što je strogo kažnjivo po našem zakonu“, naveo je Dačić.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije navedeno je da je moldavski ministar Popesku rekao da su navedene informacije dobijene od ukrajinske obaveštajne službe i da ih proveravaju.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari