RSE: Stejt department ponovo poziva Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne mere za deeskalaciju situacije 1Foto: EPA/MIKE THEILER

Američki Stejt department pozvao je ponovo Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne mere za deeskalaciju situacije na severu Kosova, prenosi Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku.

„Sjedinjene Države i Evropska unija jasno su istakle naša očekivanja obema stranama. Diskusije se nastavljaju“, rekao je za RSE portparol Stejt departmenta na pitanje kako Vašington komentariše plan kosovskog premijera Aljbina Kurtija u pet tačaka za smanjenje tenzija na severu.

Prva tačka plana koji je Kurti predstavio u utorak je vladavina prava što, prema kosovskom premijeru, znači identifikaciju, krivično gonjenje i pravično suđenje svim članovima „zločinačkih grupa koje su napale policiju, NATO trupe i novinare“ na severu Kosova.

Portparol Stejt departmenta ističe da oni koji su odgovorni za nasilne napade na severu moraju biti pozvani na odgovornost.

„Oni koji su odgovorni za nasilne napade moraju biti pozvani na odgovornost nakon odgovarajućeg pravnog procesa i uz punu transparentnost“, dodao je.

SAD i EU iznele su Kurtiju tri zahteva: smirivanje situacije na severu, održavanje novih izbora u četiri opštine na severu i povratak dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Tenzije na severu Kosova počele su 26. maja, kada je kosovska policija pomogla albanskim predsednicima opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da se, uprkos otporu lokalnog stanovništva, usele u opštinske objekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari