RSE: Za vladu Kosova Open Balkan je inicijativa bez vizije 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti nije učestvovao na današnjem Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u Skoplju, u okviru inicijative „Mini-Šengen“, a koja je dobila i novo ime „Open Balkan“, pošto ocenjuje da je to incijativa bez vizije, kažu iz vlade Kosova.

Iz kabineta kosovskog premijera, u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode da su „stavovi o ideji iz Novog Sada, takozvanom Mini-Šengenu, već poznati“.

„Inicijativa iz Novog Sada nema naše odobrenje i kao rezultat toga nismo dobili zvaničan poziv za učešće na sastanak (u Skoplju). Za nas je takozvani Mini-Šengen inicijativa bez vizije za region. Predložili smo unapređenje regionalne saradnje kroz CEFTA (Centralnoevropski trgovinski sporazum) i SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope), prema modelu EFTA-EEA (Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu i Evropske ekonomske oblasti), od čega bi sve zemlje Zapadnog Balkana imale koristi istovremeno“, navodi se dalje u odgovoru iz vlade Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 15. juna, u okviru dijaloga Kosova i Srbije, predložio da šest zemalja Zapadnog Balkana napreduju prema CEFTA i SEFTA prema modelu EFTA-EEA, odnosno sporazumu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa EU.

Balkanski „Mini-Šengen“ ili sada „Open Balkan“ je inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koja je, u cilju unapređenja regionalne saradnje, pokrenuta je 10. oktobra 2019. godine u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari