Rusija hoće povlačenje stranih trupa NATO iz Rumunije i Bugarske 1FOTO: EPA/FEHIM DEMIR

Rusija traži povlačene stranih trupa NATO iz dve zemlje članice, Bugarske i Rumunije u okviru sporazuma za koji se zalaže da bi se smirile tenzije oko ukrajinske krize.

„Nema dvosmislenosti“, objavilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova u odgovoru na pisano pitanje jedne medijske kuće.

Reč je o povlačenju stranih snaga, opreme i oružja kao i drugih mera sa ciljem vraćanja na situaciju iz 1997. u zemljama koje tada još nisu bile članice NATO, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je dodalo da je to slučaj sa Rumunijom i Bugarskom, ali da se odnosi i na mnoge druge zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi, kao na primer na Poljsku i na baltičke zemlje.

To je bio pisani odgovor ministarstva na pitanje na koje ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nije odgovorio tokom svoje konferencije za novinare 14. januara.

Odgovor je objavljen danas kada se u Ženevi održava sastanak šefova diplomatije Rusije i SAD, Lavrova i Entonija Blinkena na temu Ukrajine. Vašington optužuje Moskvu da priprema novu ofanzivu na tu bivšu sovjetsku zemlju koja je postala prozapadna sa namerama da se priključi NATO.

Kao garanciju za svoju bezbednost Rusija traži od Amerikanaca i Evropljanja da potpišu sporazume prema kojima bi NATO odustao od svakog širenja i vratio se na bezbednosnu konstrukciju postignutu u Evropi posle kraja hladnog rata i raspada Sovjetskog Saveza.

Prema Kremlju Zapad je dao verbalno obećanje Rusima tokom 1990-ih da nikad neće proširiti Alijansu, obećanja koja su prekršena sa širenjem NATO na bivše zemlje pod komunističkim okriljem Sovjetskog Saveza.

Za Zapad ti ruski zahtevi su neprihvatljivi, navodeći sa jedne strane da je njihov savez defanzivan, a s druge strane naglašavajući suverenitet država koje treba da imaju slobodu da biraju svoje saveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari