Rusija pomenuta samo triput, nastavljamo "ples na vrhu igle": Utisci sagovornika Danasa o ekspozeu Ane Brnabić 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Budućnost i obećanja nove/stare vlade su skup reči, koji će nas skupo koštati. Pismeni zadatak koji je pre imao cilj da se prepričaju stavovi Aleksandra Vučića, nego vizija društva.

A kada govorimo o spoljnopolitičkom delu glavni utisak je snažno naglašavanje evropskog usmerenja Vlade, uz tehničko pominjanje Rusije doslovno samo tri puta. Nastavićemo do sada relativno uspešan ples na vrhu igle u spoljnoj politici. Rast se bazira na ulaganju u infrastrukturu, značaj energetike je opravdano ali zakasnelo podvučen. Šteta je što nije bilo dovoljno rasprave o ovim inspirativnim temama, nego smo bili svedoci tradicionalnih prelivanja vlasti i opozicije, kažu sagovornici Danasa komentarišući ekspoze, koji je u sredu iznela manadatarka za sastav Vlade Ana Brnabić.

Ekonomista Aleksandar Stevanović za Danas kaže da je ekspoze potvrdio logičnu stvar – imamo vladu kontinuiteta.

– Temelji vladine dosadašnje politike su tu, prilagođeni u izvesnoj meri promenama u svetu. Nastavićemo do sada relativno uspešan ples na vrhu igle u spoljnoj politici, rast se bazira na ulaganju u infrastrukturu, značaj energetike je opravdano, i može se reći, malo zakasnelo podvučen, inovacije su jasnije istaknute kao srž razvoja kada se izađe iz siromaštva. Šteta je što nije bilo dovoljno rasprave vredne pomena o ovim vrlo inspirativnim temama nego smo bili svedoci tradicionalnih prelivanja vlasti i opozicije u skupštini bez mnogo stvarnog sadržaja – naveo je on.

A Bojan Vranić, vanredni profesor FPN, smatra da je to više pismeni zadatak koji je imao cilj da se prepričaju stavovi Aleksandra Vučića, nego vizija društva u naredne četiri godine.

– Više smo mogli da čujemo o tome šta je urađeno od 2016., pa je ceo govor delovao kao deo predizbornog mitinga. Delovi se ozbiljno sudaraju sa stvarnošću, kao kada Brnabić kaže da je Srbija vodeća zemlja u inovacijama u prosveti, što govori da učenici i mandatarka ne žive u istoj zemlji – ukazuje Vranić.

Dok Miloš Nikolić, predsednik Libeka i urednik Talasa analizira spoljnopolitički deo i glavni mu je utisak snažno naglašavanje evropskog usmerenja Vlade, uz tehničko pominjanje Rusije doslovno samo tri puta, kao jedine spoljnopolitičke teme, da razumemo poruke EU i koliko se puta predsednik Vučić sastao sa Putinom.

– Nema navođenja ikakve perspektive razvoja prijateljskih ili partnerskih odnosa. Ekspoze sadrži proevropske argumente na dva nivoa: utilitarističkom i vrednosnom. Izneti su ubedljivi pokazatelji koliko smo ekonomski egzistencijalno vezani za EU, odnosno koliko nam pomažu, dok je takođe naglašeno da je to najuspešniji mirovni projekat čovečanstva što je važno u širem kontekstu rata u Ukrajini kao i stabilnosti našeg regiona – kaže Nikolić za Danas.

A Igor Avžner, stručnjak za medije i marketing, ukazuje da je premijerkin ekspoze, ili “otkrivanje” prevedeno na srpski, skup reči iz modifikovane stvarnosti o tome šta smo uradili i šta su nama uradili, kako je država bila razorena i bez budućnosti pre pojavljivanja stranke na vlasti, ali!.

– Pojavila se STRANKA! Pobedila bedu, koronu, uzdigla nas… do „tačke povratka“, za sve koji su otišli bespovratno. Budućnost i obećanja nove/stare vlade su takođe skup reči, koji će nas skupo koštati. Kako je biti STRANKA, građani najbolje znaju, ako pokucaju na bilo koji šalter, osim šalter stranke. Onda, bar će deca moći da idu u vrtić. Dakle, sa ili bez ekspozea… ista meta, isto odstojanje, a otkrili nismo ništa – zaključuje Avžner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari