Rusija preti Crnoj Gori, Makedoniji i Bugarskoj zbog Lavrova 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Rusija bi mogla da opozove ambasadore Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske zbog situacije sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, izjavio je ruski diplomata Sergej Ordžonikidze.

“Mislim da bi reakcija trebalo da bude najoštrija, jer su sprečili visokog zvaničnika naše države da obavlja svoje diplomatsku dužnost. Ovo je politički korak antiruske orijentacije“, rekao je za RIA Novosti.

Rusija preti Crnoj Gori, Makedoniji i Bugarskoj zbog Lavrova 2
Foto: snapshot

Diplomata nije predvideo da li bi diplomatski odnosi između Ruske Federacije i tri zemlje mogli biti prekinuti, ali je, komentarišući mogućnost opoziva ambasadora, rekao: “To je prilično verovatno“.

Ranije je zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov napisao na Telegramn kanalu da “trenutni demarš, naravno, nije o avionu”. On je, naveo je, usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskih protesta, nego i konkretnih, praktičnih odgovora“, napisao je Kosačov na svom Telegram kanalu.

Kako je napomenuo , trenutno kolektivno odbijanje Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije da propuste Lavrovov avionu Srbiju, „bez sumnje, nije odluka tri zemlje“.

„Sve tri zemlje su, ulaskom u NATO, ozbiljno i dugo izgubile suverenitet, a Evropska unija za njih – i za članice i za diplomske studente – samo je paravan za ovu sramotnu okolnost. Govorimo o NATO demaršu, a bez Sjedinjenih Država to ne bi moglo biti moguće“, uveren je ruski senator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari