Rusko MSP osudilo proglašavanje ruskog diplomate na Kosovu personom non grata 1Foto: Pixabay/IGORN

Rusko Ministarsvo spoljnih poslova odlučno je osudilo proglašavanje ruskog zvaničnika Unmika Andreja Nikolajeviča Antonova personom non grata na Kosovu.

Portparolka Ministarstva Marija Zaharova navela je u saopštenju da je reč o nastavku provokacija u smeru zaoštravanja međunacionih odnosa na Kosovu, diskreditaciju misije UN i konstruktivne uloge Rusije na Balkanu.

Po njenim rečima, očigledna je namera kosovskih vlasti da se oslobodi od onih koji mogu da fiksiraju destruktivnu politiku Prištine koja se sprovodi u delovima Kosova sa srpskim stanovništvom.

„Odlučno osuđujemo bilo koje pokušaje da se ograniči rad ili da se ‘istisne’ misija UN sa Kosova, preduzimajući aktivne korake koje su u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je dodala da Moskva računa da će samovolja Prištine naići na neophodan otpor rukovodstva UN.

Odluka o proglašavanju Antonova nepoželjnom osobom je prema izjavi kosovske šefice diplomatije Donike Gervale doneta na zahtev premijera Kosova Aljbina Kurtija 31. decembra.

„Odluka je doneta zbog njegove štetne aktivnosti, koja je narušila nacionalnu bezbednost Republike Kosovo“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari