Sa Tačijem će pregovarati novi predsednik Srbije 1Foto: Fonet

Uključenje predsednika Kosova Hašima Tačija u Briselski dijalog bi bilo normalno imajući u vidu njegovu prvobitnu ulogu u postizanju i promovisanju dijaloga Kosova i Srbije, rečeno je Danasu u nezvaničnom razgovoru u vrhu kosovske vlasti.

Na pitanje da li to znači da se očekuje da bude promenjen format dijaloga koji se trenutno vodi, odnosno da se u razgovore uključe predsednici Srbije i Kosova, umesto premijera, sagovornici Danasa rekli su da to pitanje zavisi od Evropske unije.

– Kakav format bi to bio, zavisi od Brisela – rekli su nezvanično Danasu sagovornici iz kosovskih vlasti.

U Predsedništvu Srbije juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio spreman da preuzme ulogu u vođenju Briselskog procesa i da u Briselu zajedno sa Hašimom Tačijem radi na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.
O tome da bi format Briselskog dijaloga mogao da doživi promenu u ciklusu koji sledi govori se kako u srpskoj tako i u kosovskoj javnosti. Konteksti u kojima se govori o tome su različiti, a najnoviji je u vezi sa izjavom potpredsednika pokreta Samoopredeljenje Dritona Čaušija u kojoj je najavljujući promenu formata dijaloga Prištine i Beograda kritikovao Hašima Tačija.

On je istakao da da će „kosovski predsednik Hašim Tači učiniti sve samo da se Specijalni sud smiluje prema njemu“.

– Najavljeno je da će se promeniti format dijaloga sa Srbijom, i najverovatnije da će preći na nivo predsednika. Tači je u stanju da uradi sve samo da se Specijalni sud ‘smiluje’ prema njemu. Kao što je već normalizovao odnose sa (Ivicom) Dačićem, sada teži ka pomirenju sa (Tomislavom) Nikolićem – tvrdi Čauši, a prenosi RTK 2. Da zaustaviš Tačija i zaustaviš Srbiju sada nisu dve različite stvari, napisao je Čauši na svom Fejsbuk nalogu.

Zaboravlja se da su inicijalni dogovor o početku Briselskog dijaloga napravili upravo Tomislav Nikolić, predsednik Srbije i tadašnja predsednica Kosova Atifete Jahjaga u NJujorku, u Ujedinjenim nacijama, podseća za Danas Dušan Janjić, politički analitičar.

On u izjavi za naš list ističe da je Nikolić tada „pohitao pred kamere da kaže da će taj dijalog voditi ministri spoljnih poslova Srbije i Kosova“.

– Potom se nekako prećutno prešlo sa predsedničkog na premijerski nivo, odnosno to je preuzeo Aleksandar Vučić. To se dogodilo, naravno, zato što Nikolić ne samo da nije želeo u tome da učestvuje već i zato što to nije u stanju a nije ni podoban – ističe Janjić za naš.

Sagovornik Danasa izražava sumnju da bi se premijerski format mogao prebaciti na predsednički sve dok je Tomislav Nikolić predsednik Srbije.
– Možda nakon isteka Nikolićevog mandata to postane realnost. Sada nisam siguran u to. Takođe, moguće je da nastane i nekakav mešovit format, da sa jedne strane imamo predsednika Kosova Hašima Tačija a sa druge premijera Srbije Aleksandra Vučića – smatra Dušan Janjić.

Prema njegovim rečima, svojevrsni test biće otvaranje autoputa Niš-Drač, kada ćemo videti, kako kaže, ko će doći na otvaranje.

– Da li će tom događaju prisustvovati Hašim Tači ili premijer Kosova Isa Mustafa – zaključuje sagovornik Danasa.
On podseća da se intezivno radi na tome da format Briselskog dijaloga bude promenjen u smislu da Evropska unija bude samo verifikator onoga što Beograd i Priština u neposrednom dijalogu dogovore.

 

Vučić: Priznanje bi preseklo Gordijev čvor’]

Trenutno jedino rešenje za Kosovo i Metohiju, koje bi preseklo Gordijev čvor, bilo bi da Vlada Srbije prizna nezavisnost Kosova, ali vlada ipak, to ne može i neće da učini, izjavio je juče tokom skupštinske rasprave premijer Aleksandar Vučić. Odgovarajući na izlaganje lidera LDP Čedomira Jovanovića, Vučić je naveo da „mi u Srbiji često lažemo jedni druge, da nam je Kosovo najcenjenija reč, a da pojedinci malo znaju o KiM“. Prema Vučićevim rečima Srbi moraju da razgovaraju sa Albancima jer je to nacionalno odgovorna politika. On je Briselske sporazume sa Prištinom uporedio sa Dejtonskim za BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari