"Sad je Kurti u fokusu, bez sumnje je sledeći Vučić": Sagovornici Danasa o najavljenim merama SAD protiv Kosova 1Foto: Ambasada SAD, zvanična fotografija

Mere koje je SAD objavila za Kosovo su očekivane i posledica su nekordinacije premijera Kurtija sa glavnim saveznikom Kosova. Sa ratom u Ukrajini dnevni red NATO sastanaka je dovoljno opterećen, a sada resursi NATO moraju da se rasipaju na tamo nekom severu Kosova gde neki gradonačelnici sa 100 glasova žele da upravljaju zajednicom od pedesetak hiljada.

Sada je fokus na Kurtijevim potezima, ali ne sumnjajte da je sledeći Vučić – zahtevaće se povratak Srba u kosovske institucije kako bi mogli biti raspisani novi izbori u četiri opštine i kako bi mogla konačno da bude formirana Zajednica opština.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući najavljene mere SAD protiv Kosva zbog novonastale situacije na severu Kosova.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vežbi „Defender Evropa 2023“ prva posledica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da smiri situaciju na severu. Kako je nezvanično saznao RTS, SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.

Fatmir Šeholi,direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, za Danas kaže da su mere posledica nekordinacije premijera Kurtija sa glavnim saveznikom Kosova.

– Kurtiju predstoji dva puta: jedan je da automatski posluša savete Amerike ili ako to neće onda da daje neopozivu ostavku na mesto premijera i da Kosovo formira tehničku vladu do izbora. Albanski narod na Kosovu neće da trpi antiamerikanizam na Kosovu – navodi Šeholi.

Dok Dragan Šormaz, osnivač Evroatlantskog saveta Srbije, ukazuje da su mere očekivane zbog nekonstruktivnosti Prištine.

– Ali, već danas možemo videti „spuštanje lopte“ jer sekretar Blinken traži od obe strane da prekinu sa provokacijama, direktno je optužio srpsku stranu za napad na KFOR, i da se vrate za pregovarački sto i završe implementaciju dogovorenog u Briselu i Ohridu! Sada je fokus na Kurtijevim potezima, ali ne sumnjajte da je sledeći Vučić – zahtevaće se povratak Srba u kosovske institucije kako bi mogli biti raspisani novi izbori u četiri opštine i kako bi mogla konačno da bude formirana Zajednica opština sa srpskom većinom“ – navodi on za Danas.

A Milica Andrić Rakić, iz NVO Nova društvena inicijativa iz Severne Mitrovice, objašnjava da se radi o oštroj reakciji na ugrožavanje vojnika KFOR-a akcijama čije su posledice bile potpuno predvidive i za koje je od Kosova eksplicitno traženo da ih ne preduzima.

– Sa ratom u Ukrajini dnevni red NATO sastanaka je dovoljno opterećen, a sada resursi NATO moraju da se rasipaju i na tamo neke opštine na tamo nekom severu Kosova gde neki gradonačelnici sa 100 glasova žele da upravljaju zajednicom od pedesetak hiljada – kaže ona za Danas.

Kako dodaje, uz to se Kurti razmeće populizmom i jača svoju nacionalističku bazu, ali to čini ugrožavanjem bezbednosti vojnika KFOR-a dok kosovske specijalne jedinice sede na bezbednom unutar opštinskih zgrada.

– To znači da je on spreman da bude principijelan i dosledan navodnom sprovođenju vladavine prava i izborne volje do poslednjeg vojnika KFOR-a, što nije mandat ove misije niti vizija koji su SAD imale za Kosovo više od 20 godina nakon sukoba – zaključuje Andrić Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari