Šaip Kamberi u skupštinskoj raspravi sa Vučićem: Uhapsili ste mladića Kurtija, dobili ste premijera s kojim morate da razgovarate 1foto: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Poslanik iz redova manjina Šaip Kamberi rekao je večeras u Skupštini Srbije da prihvatanje francusko-nemačkog predloga neće biti lako zbog antialbanskog narativa i narativa o Kosovu, a kritikovao je i Izveštaj Kancelarije o KiM u kojem stoji da je Priština kriva za eskalaciju situacije.

Kamberi je ukazao i na neosnovanost kritika na račun Ajbina Kurtija, rekavši da Kurti nije terorista, na šta je usledio Vučićev odgovor da je Kurti „njegov mentor“.

Pitao je Kamberi zar nije hapšenje Kurtija i drugih Albanaca primer represivne politike Srbije, poručivši „uhapsili ste mladića, dobili ste premijera s kojim morate da razgovarate“.

Šaip Kamberi u skupštinskoj raspravi sa Vučićem: Uhapsili ste mladića Kurtija, dobili ste premijera s kojim morate da razgovarate 2
foto-FoNet-Ljiljana-Stojanović

Ocenio je da je sedenju na dve stolice došao kraj i da nema više taktike odugovlačenja, već da je došlo vreme diplomatske akcije koja Srbiju treba da dovede do spoljnopolitičkog opredeljenja, te naveo da pregovorima treba doći do sporazuma.

Iluziju su, ocenio je Kamberi, ideje da će se NATO i EU raspasti.

Naveo je da Beigrad sporazum treba da prihvati i kao otvaranje novog poglavlja i u komunikaciji s Albancima u Preševskoj dolini, te rekao da će „diskriminatorski odnos prema Albanci Preševske doline biti kamen spoticanja u odnosima Beograda i Prištine“.

Vučić je rekao da rekao da Prištinu ne interesuje deo realnosti o stradanju srpskog naroda, kao „što nas ne interesuje stradanje drugog naroda“.

https://www.danas.rs/vesti/politika/skupstina-dan-drugi-vucic-pokazao-fotografiju-sa-kurtijem-ponovio-sta-je-rekao-seselju-kada-je-ubijen-djindjic/

Naveo je da želi kompromis i da je to važno za bolje odnose Srba i Albanaca, ali rekao i da Kamberi izvodi trk jer, kaže, pokušava da izjednači prava Srba na kosovu i prava Albanaca u Srbiji, te da to nema istu težinu u dijalogu.

Pitao je Kamberi od koga želi da spasi svoj narod, „da li od genocidaša“, kako je Kamberi, kaže Vučić, ranije govorio, ali to nije rekao u Skupštini jer se tu obraća onako kako bi ambasadori želeli da čuju.

Dodao je da je Kamberi „državu od koje dobija hleb“, Srbiju, nazvao fašističkom.

„Ta fašistička država genocidaša vam svaki dan pomaže u investicijama i vi od te države tražite da se ponaša drugačije, a kako da genocidaši i fašisti da se ponašaju drugačije“, rekao je Vučić i poslaniku rekao da nije znao da mu je „Kosovo matična država“, te da to koja im matična država zavisi od toga „kom supaši odgovaraju“.

Predsednik je poslaniku albanske manjine rekao da se albanskoj deci ne dešava da pucaju na njih dok nose badnjak ili da ih bodu u rame i da mu je drago što toga nema gde oni imaju vlast, dok tamo gde „njegov mentor i lider“ Aljbin Kurti ima vlast se takve stvari dešavaju.

Kamberi je rekao da nije govorio o zločinima i genocidu, te da Vučić ako hoće da „od Srbije stvori Kubu“ može da ne prihvati predlog, te naveo da više ne želi da učestvuje u raspravi.

Vučić mu je citirao njegovu rečenicu kada je Kamberi, po Vučićevom citiranju, govorio o Srbiji kao državi fašističkih genocidaša u kojoj je Albancima biološki opstanak ugrožen, te da je Kosovo albanska zemlja.

Šaip Kamberi u skupštinskoj raspravi sa Vučićem: Uhapsili ste mladića Kurtija, dobili ste premijera s kojim morate da razgovarate 3
Foto: Shutterstock/Golden Brown

Podsetio je na dve godine robije koje je dobio Ivan Todosijević jer je rekao „istinu o Račku“, dok, kako navodi, u Srbiji se i ovakve Kamberije reči tolerišu.

„Ne sanjajte snove koji bi bili opasni, uvek za nas, ali i za vas. Molim vas, to je moja molba i najsrdačnije Vas molim da je prihvatite“, naveo je Vučić Kamberiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari