Osman Balić: Rome potkupljuju godinama 1Osman Balić,: Foto: mc.rs

Predsednik Predsedništva Lige Roma u Srbiji, Osman Balić smatra da je izjava predsednika Romske partije Srđana Šajna da je Romima dato više od dva miliona evra za glasanje ustvari otkrivanje očiglednog.

„Više od 30 godina Rome su potkupljivali pred izbore. U vreme kad su DS i GSS bile na vlasti Romi su u Nišu dobili toliko brašna da su se zabelele ulice u romskim mahalama. Sad ih SNS potkupljuje paketima hrane i sredstvima za higijenu, ali se i pred izbore uključuje struja onima koji ne plaćaju redovno“, kaže Balić.

On dodaje da je SNS vrlo organizovana partije, da imaju posebne koordinatore za romska naselja, kao i da je dosta Roma i učlanjeno u ovu stranku.

„Konkretno ne znam da su im davali novac, ali su ih potkupljivali na ovaj način. Međutim, uopšte nema smisla da se govori o tome jer Srbija nije pravna država i niko nije nikada niti će sada da odgovara zbog toga. Loše je što se na ovaj način crta meta Romima, i u društvu koje je diskriminatorsko i frustrirano. Sad su Romi krivi za neuspeh na izborima, i to može još više da stvori antiromsko raspoloženje u Srbiji“, ocenjuje čelnik Lige Roma u Srbiji.

Predsednica GO SSP u Nišu, Jelena Milošević takođe kaže da nemaju saznanja da su pripadnici romske zajednice u tom gradu primali novac za izbore.

„Imamo članove Rome, koji nisu želeli javno da pričaju, ali oni kažu da imaju saznanja da im je SNS delio pakete, i da im je davao plave prsluke. Kaže da u romskim mahalama gotovo svi nose te prsluke. To su načini na koji su pridobijali glasove“, kaže ona.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari