Salak: Plate određene zakonom 1

Demokratska stranka (DS) kategorično odbacuje predlog šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića o smanjenju plata Zaštitnika građana i Poverenika za zaštitu ličnih podataka i informacije od javnog značaja, navodi se u današnjoj pisanoj izjavi zamenika predsednika DS Igora Salaka.

„Plate u dvema pomenutim institucijama određene su zakonom i pratećim odlukama Narodne skupštine Republike Srbije. Plata Zaštitnika građana Zakonom je određena da bude ista kao i plata predsednika Ustavnog suda“, izjavio je Salak.

Prema njegovim rečima, iznos plate primeren je značaju i odgovornosti posla za državu i građane koji obavljaju, ali i jedan od načina da se obezbedi nezavisnost u radu i Zaštitnika građana i Poverenika.

Skupštinska rasprava o tom sramnom predlogu predstavljala bi ponižavanje nezavisnih institucija i dalji sunovrat parlamentarizma i demokratskog poretka u Srbiji, ocenio je Salak.

„Poseban paradoks predstavlja to što su mesečna primanja Martinovića iz državnog i opštinskog budžeta znatno veća od zarada i Jankovića i šabića. Martinovićeva inicijativa motivisana je štetnom potrebom režima Aleksandra Vučića da sve državne institucije stavi pod svoju potpunu kontrolu“, zaključio je Salak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari