Samardžić i Ković: Vlast u Srbiji već deset godina nema strategiju za Kosovo 1foto: Medija centar

Srpski narod na Kosovu trpi strašan teror, a u Beogradu se to ne oseća, upozorio je danas profesor Filozofskog fakulteta i jedan od lidera Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Miloš Ković.

On je, na okruglom stolu „Kako do reintegracije Kosova i Metohije“, rekao da je pozivanje tog pokreta na Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN naišlo na salve kritika u medijima koji su pod kontrolom vlasti, ali i onima koje kontroliše deo opozicije.

Ković je iskazao zabrinutost zbog „procesa odricanja od Kosova“, koji je u toku, a da posebno zabrinjava položaj srpskog naroda južno od Ibra, jer ih vlast u Beogradu gotovo ni ne pominje.

On je zapitao da li je to možda zbog nekog procesa razgraničenja koji se planira, a o tome nema reči o javnosti, tvrdeći da na lobiranju za to rade lobisti plaćeni iz budžeta Srbije, poput Tonija Blera i Volfganga Petriča.

Neprekidno povlačenje Srbije sa Kosova mora se zaustaviti, upozorio je on.

Nekadašnji ministar za Kosovo u Vladi Srbije Slobodan Samardžić ukazao je da Srbija u poslednjih 10 godina nema osmišljenu strategiju o Kosovu, niti je napravila bilo kakvu platformu za to.

Vlast prihvata i potpisuje papire koji dolaze sa Zapada, ali nisu nikad imali svoju platformu o očuvanju Kosova, niti onu koja bi govorila o konkretnim pitanjima – energetici, Telekomu ili Civilnoj zaštiti, naglasio je Samardžić, koji je konstatovao da je Vučić napravio 99 pogrešnih koraka po pitanju Kosova i sad mu ne treba dozvoliti da učini i stoti.

On je naveo i da u Briselskom sporazumu i njegovim aneksima stoje delovi nekih dokumenata koji nemaju nikakv legitimitet, poput Ahtisarijevog plana, i da zato to ne može da bude relevantno ni za Srbiju ni za međunarodnu zajednici.

Poverenik tog pokreta za Kosovo Nebojša Jović rekao je da je u poslednjih 10 godina slobodna reč Srba na Kosovu ugušena i čuje se samo ono što želi vlast, a kao krivca za sve to imenovao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema mišljenju Jovića, jednog od vođa odbrane mosta u Kosovskoj Mitrovici od 1999. godine Vučić je na severu kosovskim institucijama prepustio skoro sve, ostali su zdravstvo i prosveta, a „daće i to za par meseci“.

Vučić precizno, hirurški, kida svaku našu nit sa državom Srbijom, konstatovao je Jović, koji je poručio i da je Zajednica srpskih opština nepotrebna, jer je to „institucija nezavisnog Kosova“.

Jović je rekao kako je „siguran“ da će barikade koje sada postoje, biti uskoro uklonjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari