Samardžić: Javni prekor Kneževiću 1Foto: Zrenjaninski socijalni forum; Foto: SNS

„Vučić nikad neće pristati na slobodne izbore i priznati poraz“, to je sažeti zaključak politikologa Miroslava Samardžića iz Zrenjanina, koji je objavljen nakon subotnje sednice Glavnog odbora SNS. U kratkom tvitu koji je tim povodom objavio, Samardžić je naveo da je predsednik prekorio Gorana Kneževića (iz Zrenjanina) jer su naprednjaci izgubili na izborima za nekoliko saveta mesnih zajednica u Srednjobanatskom okrugu.

Sednica GO SNS je, podsetimo, jednim delom bila otvorena za javnost.

Kako Samardžić objašnjava za Danas, pritisak naprednjaka tek sad se može očekivati u ovim malim mestima.

– Sad će oni vršiti pritisak na te ljude da se učlane u SNS, iako je njihova pobeda zaista simbolična. Ali našeg predsednika to žulja, ne može

to da otrpi. On hoće sve jer želi totalnu vlast. Sad trenutno trpi pritisak zbog Kosova i ne želi da čuje nijedan glas protiv. A Kneževiću je rekao, čulo se u javnom prenosu, kako to da sam izgubio tamo gde sam dobio 80 odsto glasova – objašnjava Samardžić.

On ističe da je suština sukoba u SNS disciplinovanje članstva i sprečavanje stvaranja frakcija, jer je reč o masovnoj stranci koja je teška za kontrolu.

– Glavni greh Nebojše Stefanovića je što je izgubio kontrolu nad Belivukovom grupom, drugi razlog Vučićevog gneva je afera Jovanjica.

Otvaranjem ove afere Stefanović je možda imao razlog da se osveti za Krušik a možda se radi o tome da nije imao potpunu kontrolu nad policijom i nije na vreme sprečio istragu. U oba slučaja Vučić ima razloga da bude besan.

Najzad, postoje i sistemski uzroci tekućeg sukoba u SNS, u jednopartijskim sistemima sukobi se odvijaju unutar vladajuće stranke iza zatvorenih vrata i često su brutalniji nego u pluralnim sistemima. Siguran sam da će Vučić, s vremena na vreme, organizovati unutarpartijske čistke kako bi javnost uverio da su drugi, a ne on, krivi za neuspehe – kaže Samardžić.

On smatra da sukobi unutar SNS nastaju i zbog toga što u javnom sektoru nema dovoljno sinekura da bi se zadovoljile ambicije svih naprednjačkih lovaca na položaje. Na kraju, kaže Samardžić, slučaj Stefanovića treba da disciplinuje članstvo.

„Reket svima“

„Da bi zadržao međunarodnu podršku, Vučić plaća reket svima. Samo kineskoj kompaniji Linglong, koja, uz česta kršenja propisa i bez odgovarajućih dozvola, gradi fabriku automobilskih guma u Zrenjaninu, naša država do sada je odobrila donaciju u vrednosti od 85 miliona evra.

Nedavno je Vlada zrenjaninskom vodovodu dodelila 448,2 miliona dinara kako bi bilo rešeno vodosnabdevanje Linglonga i izgrađena kanalizacija do fabrike. Zrenjaninci, inače, nemaju ispravnu vodu za piće. Interesi kineske kompanije važniji su od zdravlja domaćeg stanovništva.

Pored toga, gradiće se auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Ovaj projekat finansiraće se iz kineskog kredita. Problem je u tome što frekvencija saobraćaja na tim pravcima nije ni izdaleka toliko velika da bi bila neophodna izgradnja punog profila auto-puta.

Ali, očekuje se da će hiljadu kamiona dnevno odvoziti proizvode Linglonga u zemlje Centralne i Zapadne Evrope, u kojima je koncentrisana auto-industrija“, napisao je Samardžić u tekstu objavljenom na portalu Nove srpske političke misli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari