Samardžić (ZSF): Slaba participacija građana osnovna bolest političkog sistema u Srbiji 1Foto: M.P. / Danas

Politikolog Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma ocenio je danas da je slaba participacija građana „osnovna bolest“ političkog sistema u Srbiji, o čemu svedoči i, kako je naveo, primer Zrenjanina i velikih komunalnih problema koje taj grad ima.

Samardžić je u saopštenju za javnost naveo neke od tih problema, poput pijaće vode, kafilerije, iznošenja smeća i daljinskog grejanja i ocenio da građani nisu dovoljno angažovani i ne vrše pritisak na vlast da se problemi reše pa onda vlast i ne reaguje.

„Demokratija počiva na volji građana da utiču na vlast, da vrše vlast i da je neposredno kontrolišu. Ako ta dimenzija izostane, onda stvari ne idu dobro po građane. Samoorganizovanje građana je moguće, spada u građanske slobode. Ne mora svako da bude član partijske organizacije da bi se angažovao oko teme koja ga interesuje“, naveo je Samardžić.

On je podsetio da građani mogu, u zakonom propisanim okvirima, na različite načine da neposredno utiču na donošenje odluka.

„Ustav daje široku slobodu građanima da se okupljaju, javno izražavaju stavove i pokreću inicijative. Katalog ljudskih prava u našem Ustavu je vrlo obiman i mi ovde imamo pravo da organizujemo ovakve sastanke, imamo pravo da organizujemo peticije, možemo da stvaramo udruženja građana koja će se baviti najrazličitijim stvarima, možemo kao građani najdirektnije da se angažujemo“, rekao je Samardžić.

Zrenjaninski socijalni forum organizuje obuku građana za neposredno učestvovanje u donošenju odluka, a detaljna upustva Zrenjaninski socijalni forum štampao je u „Vodiču za neposredno učestvovanje građana u poslovima lokalne samouprave“.

Obuka građana obavlja se u okviru projekta „Građanski aktivizam u Zrenjaninu“, koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari