Ursula fon der Lajen o proširenju, Vjosa Osmani o agresiji Srbije 1Printskrin, EU/Špansko predsedavanje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas, uoči neformalnog sastanka saveta Evropske unije (EU), da će proširenje biti važna tema razgovora i da obe strane u tom procesu, države kandidate i Unija, imaju svoje domaće zadatke.

Kandidati imaju svoj domaći zadatak, ali i mi, Evropska komisija, uradićemo reviziju određenih politika kako bismo bili sigurno da smo i mi spremni za proširenje, rekla je Fon der Lajen novinarima.

Ona je podsetila da je EU ima dugu istoriju proširenja i države kandidati razumeju da moraju biti spremne da se pridruže bloku.

Iskustvo nam pokazuje da proširenje donosi korist novim članicama, povećanje životnog standarda u tim zemljama, ali i nama, jer je naša najveća snaga jedinstveno tržište i njegovo jačanje donosi korist svima nama, rekla je Fon der Lajen.

Mišel: EU se mora promeniti

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da će današnji neformalni sastanak šefova vlada Evropske unije u Granadi biti veoma važan, a da će jedna od tema biti i perspektiva proširenja.

„Proširenje znači da kandidati imaju reforme da primene, a EU mora da se pripremi, ovo je prvi put posle mnogo godina da imamo tako veliku debatu“, rekao je Mišel novinarima u Granadi.

Upitan da li je Unija spremna za proširenje, Mišel je istakao da se EU mora promeniti.

Osmani: Nepohodno je da se Srbija označi kao agesor
Kosovska predsednica Vjosa Osmani razgovarala je danas sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićm o bezbdnosnoj situaciji na Kosovu.

Kako je navela na društvenoj mreži Iks, ona je Plenkovića informisala o dokazima o činu agresije Srbije.

„Cenimo hrvatsku podršku našoj zemlji i miru i prosperitetu u celom regionu“, poručila je Osmani.

Ona se sastala i sa holandskim premijerom Markom Ruteom i sa njim razgovarala o bezbednosnoj situacji.

„Izrazila sam neophodnost da se Srbija označi kao odgovorna za teroristički akt i akt agresije protiv Kosova, koji predstavlja pretnju miru i bezbednosti u čitavom regionu“, napisala je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari