Samit nesvrstanih: Pandemija virusa korona ne predstavlja samo zdravstvenu, već i ekonomsku i finansijsku krizu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pandemija virusa korona ne predstavlja samo zdravstvenu, već i ekonomsku i finansijsku krizu, koja je ukazala na postojanje velike nejednakosti među državama, ocenio je danas u Beogradu zamenik šefa argentinske diplomatije Pablo Tetamanti, na skupu organizovanom povodom 60. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Radi dobrobiti celog čovečanstva potrebno je poštovati ljudska prava prilikom distribucije vakcina. Moramo raditi na jačanju solidarnosti, jer je to odgovor na globalne izazove, izjavio je Tetamanti.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Singapura Muhamed Šahrul Ikram rekao je da mnoge zemlje u razvoju nisu uspele da pronađu adekvatno rešenje u susretu sa pandemijom.

Moramo raditi na tome da vakcine budu dostupne i manjim državama, konstatovao je Ikram.

Zamenik šefa iranske diplomatije Mahdi Safari ocenio je da je pandemija jedan od najvećih izazova sa kojim se svet suočio, što zahteva zajednički odgovor, uključujući ravnopravan pristup vakcinama.

Nesvrsrtane zemlje treba da utvrde pravilnu strategiju suočavanja sa globalnim izazovima, naveo je Safari.

Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja predstavlja obavezu, u čemu ključnu ulogu na svetskom nivou ima Međunarodni sud pravde u Hagu, izjavio je danas ministar rada Gvajane Džozef Hamilton u Beogradu, tokom drugog dana skupa posvećenog 60. godišnjici osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Hamilton je rekao da se Pokret nesvrstanih održao uprkos teškoćama sa kojima se svet suočava.

Postoje neslaganja, ali je važno da radimo na izgradnji razumevanja među narodima u celom svetu, izjavio je Hamilton, uz tvrdnju da je nejednakost u pristupu vakcinama protiv virusa korona dovela u pitanje uspešnost bobe protiv pandemije.

Solidarnost je od suštinskog značaja za Pokret nesvrstanih, koji treba da nastavi da pokazuje da je u stanju da se suoči sa izazovima, rekao je Hamilton.

Državni ministar za spoljne poslove Maldiva Ahmed Kalil je ocenio da je skup u Beogradu pokazatelj snage Pokreta nesvrstanih, kao osnove saradnje zemalja u razvoju.

Međusobno smo povezani više nego ikada, zahvaljujući snažnom multilateralnom pristupu. Potrebno je da budemo jedinstveni i solidarni, kako bi prevazišli prepreke na putu razvoja, izjavio je Kalil.

Kineska ambasadorka u Beogradu Čen Bo je navela da je Pokret nesvrstanih nezaustavljiva snaga u međunarodnim odnosima.

Važno je da zemlje u razvoju ostanu nezavisne, rekla je Čen Bo, uz konstataciju da je Peking podržavao nesvrstane zemlje i da je spreman da nastavi saradnju sa njima.

Sve zemlje su jednake i dijalog treba da zameni konfrontaciju, izjavila je Čen Bo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari