Samit zemalja Zapadnog Balkana 10. jula u Londonu 1Foto: Fonet/AP

Velika Britanija biće 10. jula domaćin Samita zemalja Zapadnog Balkana, petog susreta lidera zemalja tog regiona u okviru Berlinskog procesa, objavljeno je na sajtu vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Premijerka Tereza Mej biće domaćin Samita u Londonu, demonstrirajući dugoročnu predanost regionu i evropskoj bezbednosti.

Ona je pozvala šefove vlada šest balkanskih nacija – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonija, Crne Gore i Srbije.

U saopštenju se navodi da će samit u Londonu biti peti u nizu, u okviru Berlinskog procesa posle Berlina 2014. godine, Beča 2015, Pariza 2016. godine i Trsta 2017. godine.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel 2014. godine i svake godine okuplja predstavnike zemalja Zapadnog Balkana, partnere iz Evropske unije i institucija Unije kako bi zajedno radili na uspostavljanju bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta za region.

Ujedinjeno Kraljevstvo je pozvalo partnere iz EU, uključujući Austriju, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Italiju i Sloveniju, kao i Bugarsku i Poljsku, koje su pozvane da budu domaćini samita Zapadnog Balkana u 2019. godini.

Samit će se fokusirati na tri važna cilja – povećanje ekonomske stabilnosti, jačanje regionalne bezbednosti i relaksiranje političke saradnje kako bi se pomoglo regionu da reši bilateralne nesporazume i prevaziđe nasleđe iz sukoba devedesetih godina, uz jačanje demokratije.

Velika Britanija želi snažan, stabilan i prosperitetan region Zapadnog Balkana i kao domaćin samita u Londonu, želi da demonstrira svoj kontinuirani interes i uključenost u stabilnost regiona, bez obzira na izlazak iz članstva u Evropskoj uniji (EU).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari