INTERVJU Sanda Rašković Ivić: Skup Aleksićevih pristalica na Oplencu sluti na cepanje Narodne stranke 1Foto: N1

„Nedeljni skup na Oplencu onih koji podržavaju Miroslava Aleksića, na čelu sa njim opasan je potez. Taj potez sluti na otcepljenje upravo onih u stranci koji se protive fer izbornom procesu i koji bi, podozrevam, želeli da menjaju DNK stranke koji se sastoji od demokratsko-građanskog i nacionalnog i to na uštrb nacionalnog. A način na koji to rade, ne vidim da je demokratski“, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke.

Da li ste vi pozvani na taj sastanak?

Nisam pozvana na taj sastanak u hotelu na Oplencu. Koliko znam pozvani su isključivo oni koji podržavaju Aleksića. Dakle nije reč o tome šta će stranka dalje, već šta će to društvo dalje.

Miloš Pavlović, član Statutarne komisije Narodne stranke i šef odborničke grupe ove partije u Skupštini grada kaže da Predsedništvu stranke ima rok do sutra da poništi odluke za koje je Statutarna komisija utvrdila da su donete u suprotnosti sa Statutom i da se ukine sporna odluka o smeni Miroslava Aleksića sa mesta predsednika IO. Da li je to realno da se dogodi?

Odluke donesene na sednici predsedništva nisu u neskladu sa statutom i pravno su čiste. Mislim da se radi o pokušaju da se situacija u stranci opiše kao diktatura kojom se krše stranački zakoni, a to je daleko od istine. Naravno da je zahtev za anuliranjem odluka besmislen.

U Aleksićevom taboru tvrde da je u toku izborni inženjering kako Aleksić ne bi pobedio na stranačkim izborima?

Upravo suprotno. Biti na čelu izvršnog odbora i kandidovati se za predsednika stranke jednostavno nije pošteno. Ne možete sedeti u žiriju koji bira pesmu sa kojom se takmičite. Do sada je novi predsednik IO gospodin Slobodan Doklestić, oko svih odluka IO bio neutralan ne pretežući ni na čiju stranu.

Kad je reč o povereništvima koja su raspuštena, generalni sekretar stranke Stefan Jovanović rekao je da sva ona koja imaju manje od 32 člana, neće imati mogućnost da daju delegate za skupština. Pavlović tvrdi da je namera Jermićeva da na većem delu tih Izbornih skupština u odborima ne bude kvoruma i da se na taj način onemogući da ti odbori glasaju za Miroslava Aleksića.

Želimo da imamo pravu sliku članstva. Mnogo ima „Gogoljevih mrtvih duša“ na listi članstva, zato ovakvo pravilo o delegatima. Ne može neki odbor sa realnih 25 članova da ima delegate kao neki koji ima 200 članova.

Kako komentarišete optužbe da Jeremić veštački prekraja volju članstva i pokušava da postavi delegate koji će za njega glasati ?

Ne radi se o veštačkom prekrajanju volje članstva, već o uvođenju reda i realnog stanja.

Malo je, ipak, čudno što se smenjuju predsednici odbora koji su stali na stranu Aleksića i to sa obrazloženjem da im je u februaru istekao mandat. Zašto ranije onda nije postavljeno poverništvo?

Jeremić je Aleksiću dao punu slobodu da gospodari infrastrukturom stranke. To je pitanje za Aleksića i Izvršni odbor zašto nisu reagovali na vreme.

Kako komentarišete to što vaše kolege tvrde da je cilj da se iz sranke isteraju svi koji misle drugačije i da je Đorđe Stanković smenjen sa mesta predsednika niškog odbora, za primer drugima?

Pluralizam mišljenja bio je uvek prisutan u Narodnoj stranci. Tu je bio levičar Bora Novaković, građanisti i desničari kao Gajić i Kovačević. Niko nikog iz stranke ne isteruje. I sam Aleksić je ostao prvi potpredsednik stranke i šef poslaničkog kluba. Ponavljam, nedeljni skup na čelu sa Aleksićem opasan je potez koji sluti na otcepljenje upravo onih u stranci koji se protive fer izbornom procesu i koji bi želeli da menjaju DNK stranke koji se sastoji od demokratsko-građanskog i nacionalnog i to na uštrb nacionalnog. A način na koji to rade, ne vidim da je demokratski.

Sledi li to onda cepanje Narodne stranke, a apominje se vraćanje imena stare Aleksićeve stranke Narodni pokret Srbije?

Ako se već pominje naziv stare Aleksićeve stranke ponikle u krilu G17, a tome pridoda i skup na kome samo i isključivo učestvuju „provereni kadrovi“, da podsetim da je sličan već održan na Dunavu pre četrdesetak dana, onda se to društvo spremilo da rascepi Narodnu stranku. Kod nas ostaje ideologija nacionalnog i demokratskoj. Onima kojima to ne odgovara želim srećan put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari