Rašković Ivić za Danas: Imamo i Vuka i Mikija, Bora Novaković treba da se izvini, kao i svako ima pravo na afinitet 1foto FoNet Milica Vučković

„Jako je loše da četiri meseca pred skupštinu Narodne stranke kreće javno lobiranje preko medija, uz prateće uvrede upućene Vuku Jeremiću kao predsedniku stranke. I to od strane Bore Novakovića koga je gospodin Jeremić podigao iz političke penzije i podržao za poslanika i predsednika Pokrajinskog odbora NS“, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke.

Prema njenim rečima svako ima pravo na afinitet prema nekom, ali vređanje je greh, baš kao i izjave i neuvremenjeni potezi koji samo mogu da destabilizuju stranku, koja je dobro krenula.

„Imamo i Vuka i Mikija. Vuka Jeremića koji je svetsko ime sa državničkim iskustvom i Mikija Aleksića koji je izrastao u tribuna, narodnog čoveka. Zašto onda kopati jaz i kvariti jedinstvo stranke u usponu“, napominje Rašković Ivić.

Dodaje da i dalje misli da zbog uvreda nanesenih gospodinu Jeremiću u intervjuu za novine Nova S i nesmotrenog nastupa, Bora Novaković treba da se izvini.

Danas je pokušao da čuje i šta drugi potpredsedik Narodne stranke, Novaković misli o zamerkama na svoj račun, ali on nije odgovarao ni na pozive, ni poruke.

Da podsetimo, govoreći o stranačkim izborima 22. oktobra i zahtevima dve trećine odbora za sazivanje izborne skupštine stranke Novaković je rekao da je logično da u stranci za svaku funkciju imate više kandidata.

„To pravilo odnosi se i na mesto predsednika stranke. Posao predsednika je da ujedinjuje, a ne razjedinjuje. Njegov lični rejting ne može biti ispod stranačkog rejtinga. Svojim ugledom on mora da donosi, a ne da odnosi glasove birača. On mora da podstiče, a ne da usporava rast stranke“, objasnio je Novaković.

U tom smislu, kako je rekao, nema dilemu da ako odluči da se kandiduje Miroslav Aleksić će imati njegovu maksimalnu podršku.

„On je u godinama koje su ostale iza nas stasao u jednog od najuticajnijih poslanika u parlamentu Srbije, ali i jednog od najprepoznatljivijih opozicionih političara. Iako nije formalni, on je faktički lider Narodne stranke. Jer, liderstvo ne donosi funkcija koju obavljate nego podrška koju imate u narodu. Napokon, i ne manje važno, opoziciji su potrebne nove ličnosti koje nemaju narcisiodan, sebičan i hijerarhijski doživljan politike. Utoliko bi izbor Miroslava Aleksića otvorio mogućnost skladnijeg i šireg opozicionog okupljanja, koje realno može da ugrozi Vučićevu vlast“, objasnio je Bora Novaković.

Ove nesuglasice, koje postoje u Narodnoj stranci od sednice Glavnog odbora i pokušaja zakazivanja vanredne izborne skupštine, naprednjaci u skupštinskoj sali obilato koriste, prozivajući Miroslava Aleksića da u skupštini vodi stranačku kampanju za prezimanje stranke. Istvremen nastoje da prikažu Vuka Jeremića kao “ čoveka umešanog u međunarodni kriminal“, a sve sa ciljem ne bi li napravili razdor u Narodnoj stranci, čiji rejting u ugled među građanima raste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari