Sandra Božić polemisala u Beču o izveštaju posmatračke misije OEBS sa izbora u Srbiji 1Foto: Print screen RTS 2

Nadzor na srpskim izborima 17. decembra nije ostavio mesta za propuste, rekla je, između ostalog, poslanica SNS Sandra Božić 23. februara, na sastanku PS OEBS u Beču, na kome je predstavljen izveštaj posmatračke misije ove organizacije.

Sandra Božić, je kao šef Stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS učestvovala je na Zimskom zasedanju PS OEBS u Beču, zajedno sa poslanicima Danijelom Vujičić i Milimirom Vujadinovićem, objavljeno je na sajtu Narodne skupštine.

Božić se obratila na zajedničkoj sednici generalnih komiteta kojoj je prisustvovalo preko 300 parlamentaraca iz 50 država članica OEBS.

Govorila je u okviru tačke 3 dnevnog reda kojom je predstavljen izveštaj posmatračke misije za izbore u Srbiji.

Božićeva je istakla da je Srbija uvek imala sluha za preporuke ODIHR koje si tiču unapređenja izbornog procesa i da je rezultat toga odlična saradnja s predstavnicima OEBS, kao i implementacija značajnog dela preporuka.

Posebno je istakla da broj posmatrača i kontrolora na prethodnim izborima govori o tome da se radi o nadzoru koji nije ostavio mogućnosti za propuste, čemu u prilog govori i činjenica da nikada nije bilo manje prigovora i žalbi upućenih sudu i RIK.

Posebno je istakla podatak da je opozicija na biračkim mestima imala gotovo 90 odsto svojih kontrolora, te da u zapisnicima nije bilo primedbi u vezi s nepravilnostima.

U nastavku govora oštro je odbacila tendenciozne i zlonamerne tvrdnje pojedinih opozicionih lidera o takozvanim fantomskim biračima, čemu su se pridružili i pojedini strani posmatrači.

Optužila je opoziciju da primenjuje obrazac koji je već viđen, a kojim se na najgrublji mogući način utiče na stvaranje negativnog mišljenja putem različitih medija koji imaju za cilj podsticanje nemira u javnosti i širenje dezinformacija.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Сандра Божић (@sandra_bozic)

Predstavnici opozicione koalicije SPN zatražili su od Evropskog parlamenta i Evropske komisije međunarodnu istragu, a od Ustavnog suda Srbije da poništi izbore održane 17. decembra 2023. zbog manipulacije biračkim spiskom i masovne migracije birača. Odgovor iz EU se očekuje pošto bude objavljen finalni izveštaj posmatračke misije OEBS/ODIHR 28. februara.

Preliminarni izveštaj je već objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari