(VIDEO) Šapić se pozvao na ubijenog premijera: Šta je Đinđić rekao o komunizmu i jugoslovenstvu? 1Foto: EPA/MLADEN ANTONOV

Početak zvanične kampanje za beogradske izbore 2. juna, čijem raspisivanju su se protivile dve glavne opozicione koalicije SPN i NADA, obeležila je javna polemika o uklanjanju mauzoleja Josipa Broza Tita, poznatog kao Kuća cveća. Aleksandar Šapić (SNS) koji je i pokrenuo temu, mada i članica NADE POKS zagovara isto, podelio je snimak govora Zorana Đinđića, u prilog uklanjanja.

„Toliko, hvala!“, objavio je Šapić na platformi Iks, uz snimak govora Zorana Đinđića, predsednika DS i premijera Srbije, ubijenog u atentatu 2003.

„Dragi prijatelji, dve najveće tragedije našeg naroda su u ovome veku su ideologija jugoslovenstva i ideologija komunizma. Ideologija jugoslovenstva dovela je do toga da smo mi kao narod ušli u jednu državu bez svojih granica i izgubili smo svoj nacionalni program i svoju nacionalnu ideju. Svi drugi narodi su tu Jugoslaviju koristili kao inkubator za svoje nacionalne države, a mi smo u toj državi izgubili svoju nacionalnu državu. Slomljeni u toj Jugoslaviji, mi smo potpali pod komunizam, i u komunizmu smo izgubili i državu, jer komunizam poznaje samo partijsku državu, ličnu državu, porodičnu državu, ali ne poznaje nacionalnu državu“, kaže Đinđić na tom snimku, iz koga je teško razaznati gde je i kada tačno nastao.

Budući da govori „u ovom veku“, dakle 20.om, izvesno je da je reč o govoru pre Petooktobarskog prevrata 2000. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari