Tito i Šapić: Hoće li se birači upecati? 1Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Izmeštanje groba Josipa Broza Tita iz Beograda i antijugoslovenstvo na kojem proteklih dana vodi kampanju kandidat za gradonačelnika glavnog grada Aleksandar Šapić nisu teme koje preterano tangiraju birače i nisu one na osnovu kojih će se oni opredeljivati prilikom glasanja.

Ali Šapić bi ovom idejom mogao da cilja na deo glasačkog tela nacionalistički orijentisanih stranaka koje su na prethodnim izborima ostale ispod cenzusa i pokušava da napravi upliv i kod glasača koalicije NADA i Branimira Nestorovića, lidera pokreta „Mi – snaga naroda“ čije liste u zbiru imaju više od 10 odsto glasova.

Šapić, koji je i predsednika Privremenog organa grada Beograda, najavio je inicijativu da Kuća cveća, odnosno, Muzej Jugoslavije, postane muzej srpske istorije, a da se Josip Broz Tito koji počiva u njoj vrati u Kumrovec. To je otvorilo brojne polemike i otvorilo pitanje da li Šapić to govori zbog predstojećih izbora i da li ova tema odnosi ili donosi birače.

Predrag Lacmanović, izvršni direktor Faktor plus, za Danas kaže da, smo mi kao narod dosta jugonostalgični i simboli Jugoslavije nam previše ne smetaju.

– Mislim da to i nije tako veliko pitanje za prosečnog građanina i glasača ove zemlje iako se u medijima ta tema forsira. Ako govorimo o glasovima, koliko izgubi toliko će i dobiti. Šapić ima tu ideju kao gradonačenik ili čovek koji je na visokoj poziciji i govori nešto što je njemu logično. On uglavnom ono što misli i kaže, jer nije klasičan političar. To je jedna od dobrih osobina, ali, kao i svaki čovek, ima mana. Ipak, ova tema građane u suštini ne zanima toliko. Ako ih zanima, mogu da čitaju o tome ili da pričaju, ali nije odlučujuća da promeni sliku ni o stranci koju on sad zastupa niti o njegovoj poziciji i popularnosti – objašnjava on.

A Ivana Petronijević Terzić, novinarka Demostata, za Danas kaže da je Šapić do sada u više navrata nastupao solo, iako je gradonačelnik ispred liste SNS, te da je ova njegova ideja nastavak njegove nacionalističke i populističke predizborne kampanje u kojoj insistira na nacionalnim temama i kroz te “velike” teme pokušava da animira deo glasača.

– Budući da su desno orijentisane stranke na čije glasače bi mogao da cilja već na listi oko SNS – Zavetnici i radikali, Šapić bi ovom idejom mogao da cilja na jedan deo glasačkog tela nacionalistički orijentisanih stranaka koje su na prethodnim izborima ostale ispod cenzusa. On ovim pokušava da napravi upliv i kod glasača koalicije NADA i Nestorovića, čije liste u zbiru imaju više od 10 odsto glasova – ukazuje ona.

Kako dodaje, verovatno pokušava i da dopre i do nekih apstinenata, kako bi ih pokrenuo da glasaju za koaliciju koju vodi u Beogradu, budući da je revizija istorije u Srbiji veoma popularna. To takođe može biti karta na koju igra.

Ona podseća da ovo nije prvi put da je Titov grob na meti desno orijentisanih pokreta i stranaka. Kako kaže, Šešelj i njegovi radikali su još početkom devedesetih tražili da se Titov grob izmesti, takav zahtev je iznosio i lider Dveri Boško Obradović, dok je izmeštanje Kuće cveća iz Beograda jedan od predizbornih aduta za beogradske izbore lidera POKS-a Vojislava Mihailovića, inače unuka Draže Mihailovića, koji je u koaliciji NADA sa Novim DSS-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari