Šapić: O razgovorima sa Jankovićem i Đilasom neću da govorim 1

Ne želim da otkrivam programska načela stranke do septembra, takav smo dogovor napravili unutar organizacije i odlučili da se toga i pridržavamo, kaže za Danas Aleksandar Šapić, predsednik tek osnovane partije Srpski patriotski savez – SPAS.

Sagovornika Danasa pitali smo da li će to biti nacionalistička partija koja će politiku zasnivati na takozvanoj „odbrani Kosova“, na podsticanju samostalnosti Republike Srpske i njenog odvajanja iz BiH, zastupanju proruskih geostrateških interesa na ovim prostorima i sličnim temama na kojima ovdašnja „desnica“ gradi svoj politički identitet. On je na to pitanje odgovorio da je pojam „nacionalistički“ danas u politici relativan i podložan različitim tumačenjima, odnosno da će njegova partija biti nacionalna i da će brinuti, pre svega, o, kako kaže, interesima srpskog naroda.

– Moja stranka neće biti ni proamerička, ni proruska, ni profrancuska… Ona će biti prosrpska. A o svim temama od nacionalnog značaja, kao što sam vam rekao, govoriću od septembra, ne pre toga – ističe Aleksandar Šapić za naš list.

Na konstataciju da i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da vodi prosrpsku politiku, Šapić je ponovio da ne želi još da izlaže program i ciljeve svoje stranke pre jeseni, ističući da „predsednik Vučić kao i svako drugi u ovoj državi ima pravo da vodi politiku kakvu želi i sa njom da izlazi pred građane na izbore“.

– Ako baš insistirate na određenju, mogao bih da kažem da će politika naše stranke biti na desnom centru. Ali, znate, jako je teško uopšte praviti takva jasna određenja, jer je ideologija izgubila smisao ne samo u Srbiji već i u celom svetu, i to nisam ja smislio i prepoznao, već je to postalo opšte mesto – navodi Šapić za Danas.

Prema rečima našeg sagovornika, pristup politici neće biti promenjen, osim što će sa lokalnog „skočiti“ na nacionalni nivo i biti spreman da učestvuje na predstojećim republičkim izborima. Na pitanje kako vidi pregrupisavanje opozicione političke scene, gde na jednoj strani imamo objedinjavanje na nacionalističkoj, a sa druge, na, takozvanoj, proevropskoj bazi, Šapić odgovora da ne želi da se izjašnjava o pozicijama svojih političkih konkurenata, ni o Draganu Đilasu ni o Saši Jankoviću.

– Davaću svoje mišljenje o svim važnim nacionalnim temama, bez kritike i prozivke ostalih političara, a tako sam radio i sve vreme do sada. Još od 2013. godine kada sam napravio sopstvenu lokalnu organizaciju krenuo sam nekim svojim putem, a gde će taj put završiti, pokazaće vreme. Svakako ću ostati samostalan. Jasno je da je politički teren i sistem dosta heterogen i da ću se sigurno u nekim stavovima podudarati sa političkim protivnicima, a u nekima ne – kaže Šapić za naš list.

Upitan da li je, pre odluke o osnivanju stranke dobio poziv da pristupi jednom od saveza – Đilasovom ili Jankovićem – Šapić kaže da jeste ranije bilo privatnih razgovora i ponuda na tu temu, ali i da ne želi da o sadržajima obaveštava javnost. Ponavlja da je odavno odlučio da se sam upusti u političku borbu, čime je odgovorio i na pitanje našeg lista da li u njegovoj stranci ima javnosti prepoznatljivih ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari