Šapić prijavio šefa kabineta zbog snimka o Kentkartu, opozicija traži smenu gradonačelnika 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je podneo krivičnu prijavu protiv svog šefa kabineta Nenada Milanovića povodom snimka koji se pojavio u javnosti o funkcionisanju javnog prevoza i razgovoru sa predstavnicima kompanije Kentkart.

Šapić je, uoči današnje sednice Skupštine Beograda, novinarima rekao da je prijavu podneo kako bi se tačno istražilo šta se desilo, naglasivši i da će gradska uprava zahtevati od tužilaštva da, počev od od 2011. godine, ispita sve vezano za funkcionisanje javnog prevoza u Beogradu.

U aprilu se u javnosti pojavio snimak u kojem se čuje kako je šef kabineta gradonačelnika Beograda Nenad Milanović nudio predstavnicima turske kompanije Kentkart da im namestiti tender za novi posao, nakon čega je Više javno tužilaštvo saopštilo da je formiralo predmet i da se slučaj ispituje.

Šapić prijavio šefa kabineta zbog snimka o Kentkartu, opozicija traži smenu gradonačelnika 2
Foto: Printskrin Beoinfo

Rebalansom budžeta koji je danas na dnevnom redu Skupštine grada biramo način na koji će se najbolje vratiti novac Beograđanima, rekao je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i najavio da će građani benefite njegovog rada „osetiti od jeseni“.

On je na konferenciji na novinare uoči početka sednice gradske skupštine rekao da na sednici neće biti doneta konačna odluka, ali će odbornici razmatrati o mogućnost besplatnih usluga za građane.

Jedna od njih je i besplatna škola engleskog jezik za sve predškolce, naglasio je Šapić i naveo da će od septembra u svim prostorijama gde borave deca – od vrtića do srednjih škola – biti obezbeđenii besplatni prećišćivači vazduha.

To su najvažnije stvari koje ćemo ovim rebalansom obuhvatiti, jer su deca najbitnija, rekao je Šapić.

Sve socijalne usluge su postale besplatne, a odluka o besplatnim vrtićima i udzbenicima će biti aktivna od septembra, dodao je grdonačelnik Beograda.

On je najavio da će biti obezbđene dve velike stanice za smeštaj komunalne milicije i policije, naglasivši da su događaji od pre dva meseca pokazali koliko je bezbednost svih važna.

Do kraja meseca će biti u upotrebi GPS sistem praćenja gradskog prevoza, a do kraja leta ćemo imati jeftiniji, bolji, kvalitetniji i brži gradski prevoz, rekao je Šapić i poručio da „neće odustati“ jer Beograd očekuju veliki uvovori poput projekta „Mali metro“ koji povezuje bitne saobraćajnice.

Od jeseni će građani osestiti benefite mog rada na poziciji gradonačelnika, poručio je Šapić.

Sa druge strane, predstavnici opozicije su uoči sednice zatražili Šapićevu ostavku.

Neophodno je u trenutnoj političkoj situaciji pokazati da opozicija funkcioniše zajedno i dokazati da je Aleksandar Šapić apsolutno nedostojan funkcije gradonačelnika, rekao je danas šef odborničke grupe koalicije Moramo u Skupštini Beograda Dobrica Veselinović.

On je na zajedničkoj konferenciji opozicionih odborničkih grupa rekao da se, na godišnjicu imenovanja Aleksandra Šapića, opozicija bori da „ono malo javne infrastrukture očuva“.

Trend davanja tendera privatnim preduzećima i oduzimanja onga što je javno dokazuje da je Šapić apsolutno nedostojan svoje funkcije, ocenio je Veselinović

On smatra da su gradski izbori neophodni, ali da – bez obzira na to – opozicija neće pristati da izađe na izbore dok se zahtevi sa masovnih građanskih protesta ne ispune.

Predsednica odborničke grupe Stranke slobode i pravde Mila Popović rekla je da su potrebne nove škole, vrtići, mostovi, železnička i autobuska stanica, a da svega toga nema na dnevnom redu današnje sednice o rebalansu budžeta.

Svi ti projekti se odlažu iz godine u godinu, a neki se otkazuju, ukazala je Popović, naglašavajući da „ova vlast za 10 godina nije završila ni jedan veliki projekat“.

Već osam godina nam obećavaju zgradu nove železničke i autobuske stanice, a danas je sve u fazi izgradnje i ne znamo kad će biti gotovo, naglasila je Popović.

Prema njenim rečima, za sve ove godine od kad je SNS na čelu vlasti, nije zatvorena ni jedna kladionica i ako su pre 330 dana obećali da će zatvoriti sve kladionice u blizini škola.

Kad je Beograd plakao nakon dve nezapamćene tragedije, gradonačelink je nestao i na taj način pokazao nedostatak empattije i zato nije dostojan svoje funkcije, naglasila je Popović.

– Danas je godinu dana vlasti gradonačelnika, a ono što je zajednički utisak je da je gradonačelnik nedostojan funkcije, da je Beogradu potrebna promena i da prosto ne znamo zašto se sa izborima u Beogradu čeka, iako je Aleksandar Vučić rekao da je spreman na izbore, očigledno se Šapić plaši da na te izbore izađe. Naravno, mi ne želimo da izlazimo na bilo kakve izbore dok se zahtevi građana sa protesta ne ispune, oni su vrlo zdravorazumski, i osnova da živimo u nekom zdravijoj i normalnijoj zemlji, rekao je Dobrica Veselinović, šef odbornika pokreta Ne davimo Beograd.

On je napomenuo da posle godinu dana na valsti Aleksandra Šapića, danas treba da se borimo da osnovne javne usluge očuvamo, nemamo nikakvo unapređenje u celom spektru stvari koje su bitne za grad.

– Nema unapređenja u javnom prevozu, nema obrazovanja, vrtića, infrastrukture. Sada se borimo da ono malo infrastrukture ne izgubimo i održimo. Vlast ponovo pokušava da pokaže kako je ovo jedan razvojni budžet, rebalans koji dolazi šest meseci nakon budžeta, međutim, naša analiza pokazuje da obim izvršenja velikih projekata u gradu u različitim oblastima oko 20 odsto… Analizirali smo nekoliko domena, projekti kanalizacije su smanjeni pogotovo u rubnim opštinama, ispunjenje kanalizacija u Krnjači smanjena na 15 odsto, u domenu socijalnog stanovanja nula odsto, da je u domenu saobraćaja, ima ulaganja u infrastrukturu ali nema nikakve promene saobraćajne paradigme, videli smo da će nas raskidanje ugovora sa Kentkartom mnogo koštati, kao i nabavka nove opreme, videćemo kako će se plaćati penali Kentkartu, rekao je Veseslinović.

On je dodao da dodatna analiza komunalnih preduzeća pokazuje, primera radi da će 35 miliona dinara i 15 novih radnika JKP Zelenilo biti opredeljeno da uređuju Beograd na vodi.

Filip Tatalović, odbornik grupe Demokratske stranke, ocenio je jednogodišnji rezultat gradonačelnika Aleksandra Šapića kao „fijasko“.

– Svaki projekat koji je najavio se neslavno završio ili nije ni počeo. Problem splavova je stao jer nisu bili u stanju da jednu cev prokopaju na Savskom nasipu kako treba, jer je trebalo da dobiju građevinsku dozvolu, a oni su počeli da rade bez te dozvole i buše nasip kako hoće. GSP je postao grčka tragedije, sistem gradskog prevoza se raspada. Hvale se danas suficitom, a on je napravljen tako što nije izgrađena kanalizacija u velikom broju naselja. Investicije su ostvarene tek sa 26 odsto. I to je za njih ušteda. Ali danas imamo i pikanteriju da se id EBRD uzima kredit od 74 hiljada evra, za konsultanta koji treba da otkriva gde curi voda. Dodatno 19.000 evra bespovratnih sredstava za analizu gde voda curi. To govori kako SNS vodi ovaj grad. Mnogo je gore kada je kamion udario devojčicu od 17 meseci, gradonačelnik je rekao da su krivi njeni roditelji jer su sagradili naselje tamo gde mu nije mesto. To su te porodične vrednosti za koje se Šapić zalaže. Roditelji su krivi što su siromašni, konstatovao je Tatalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari