Ministar odbrane Nebojša Rodić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton potpisali su Administrativni ugovor o saradnji između Ministarstva odbrane Srbije i Evropske odbrambene agencije (EDA).

O učešću Srbije u konkretnim programima EDA odlučivaće zemlje članice EU, a vlasti u Beogradu su izrazile želju da pristupe ovom sporazumu još 2011. godine.

EDA za osnovni zadatak ima razvoj odbrambenih kapaciteta u oblasti upravljanja krizama i unapređenje saradnje u oblasti razvoja naoružanja.

Ministar Rodić je istakao da je EDA ključna za izgradnju vojnih i civilnih sposobnosti, a da je saradnja kroz programe te agencije dobar način da se dostignu ciljevi razvoja kapaciteta koje Srbija ne bi mogla dostići samostalno, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

„Saradnja sa EDA unaprediće interoperabilnost Srbije sa državama članicama EU i omogućiti jačanje domaće namenske industrije i istraživačkih potencijala srpskih instituta, kao i tehnološku modernizaciju oružanih snaga, a time i unapređenje vojnih i odbrambenih sposobnosti“, istakao je Rodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari