Sastajali se sa Đurićem i Vučićem a sada predlažu sankcije: Ko su senatori SAD koji zagovaraju zakon o Zapadnom Balkanu? 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Predlog zakona o Zapadnom Balkanu, koji će se naći pred Kongresom SAD, usmeren na borbu protiv korupcije, sankcije za one koji ugrožavaju mir i stabilnost, usmeren je protiv ruskog uticaja u ovom regionu a zastupaju ga senatori koji su se sastajali, kako sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tako i sa ambasadorom Srbije u Vašingtonu Markom Đurićem, sa kojim pojedini održavaju i dobre odnose.

Grupa američkih senatora, iz redova Demokratske ali i Republikanske stranke, zalaže se za usvajanje Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, čiji je cilj da pruži podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije u našem regionu, ali i predlaže da budu sankcionisani svi oni koji, prema procenama SAD, ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu, kako se navodi i u predlogu zakona koji je javno dostupan.

Zakon je incirala senatorka Džin Šejhin, a ovaj akt su podržali i senatori Rodžer Viker, Tom Tilis, Kristofer Marfi, Ričard Darbin, Bendžamin Kardin, i Kris van Holen.

Neki od pomenutih senatora članovi su Odbora za bezbednost i saradnju sa Evropom pri kongresu SAD, poznatijeg kao Helsinški komitet SAD. Predsednik komiteta Ben Kardin jedan je od potpisnika inicijative, a predlagač zakona Džejn Šejhin takođe je članica odbora, kao i Marfi i Viker.  

Šejhin, koja je u aprilu ove godine i posetila Beograd i razgovarala sa predsednikom Vučićem, kao jedan od posebno važnih ciljeva za usvajanje ovog akta navela je borbu protiv ruskog odnosno uticaja Vladimira Putina na Balkanu.

„Predlažem dvostranački zakon, zajedno sa senatorom Vikerom, za ujačavanje odnosa SAD sa Zapadnom Balkanom. Putinov maligni uticija može se videti širom Zapadnog Balkana zbog čega je neophodno da ulažemo u ovaj region, njegov ekonomski napredak i iskorenjavanje korupcije“, navela je Šejhin kada je dokument upućen Kongresu početkom avgusta.

Sličan stav o borbi protiv ruskog uticaja i utisak da je on prisutan na Balkanu izneo je i senator Kris Marfi, koji je takođe bio u poseti Beogradu i razgovarao sa Vučićem.

Povodom ovog zakona Marfi, je rekao da je održavanje mira i stabilnosti na Balkanu ključno za evropsku bezbednost, posebno kad, kako je rekao, Putin postaje sve očajniji u Ukrajini. On je upozorio da postoji rizik da se predsednik Rusije okrene ka drugim zemljama.

“Tokom mog putovanja u region ovog proleća bilo je jasno da Sjedinjene Američke Države moraju produbiti svoj angažman. Ovaj zakon će ojačati američko-balkanske veze, proširiti ekonomske mogućnosti i podržati napore za unapređenje demokratije i iskorenjivanje korupcije“, navodi se u izjavi objavljenoj na sajtu kongresmena Marfija.

Osim njih dvoje, senatori koji su podržali zakon su i Tom Tilis, kao i Kristorfer Marfi, koji su se u skorije vreme sastajali i sa ambasadorom Srbije u SAD Markom Đurićem.

Đurić je upravo sa Marfijem u Vašingtonu nedavno govorio o temama koje jesu i cilj ovog zakona – ekonomska saradnja i investicije SAD na Balkanu, kroz incijativu Otvoreni Balkan, kako je podelio ambasador Srbije na društvenoj mreži Tviter nakon sastanka.

Sa nekima od pomenutih senatora sastao se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom njihove posete regionu. U aprilu ove godine u Beogradu su gostovali Džin Šejhin, Kris Marfi i Tom Tilis. Tom prilikom bilo je reči i o situaciji u Ukrajini i poziciji Srbije prema ratu Rusije i Ukrajine, kao i o situaciji u regionu za koju su američki senatori zabrinuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari