"Satnica 12:44 izabrana za početak protesta": Šta sve desna opozicija sprema za 24. mart? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Četiri stranke koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom u petak 24. marta održaće protestne konferencije širom Srbije na temu godišnjice NATO bombardovanja Srbije. Glavno okupljanje i blokada počeće u 12:44 ispred Vlade Srbije, a planirane su i blokade sedišta gradskih uprava širom Srbije.

Sa tih jednosatnih skupova biće poslati jedinstveni zahtevi – ostavka predsednika Republike i Vlade Srbije i raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima.

Iz ove opozicije poručuju da će to biti prva u nizu planranih blokada. koje će trajati sve do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Boško Obradovć, lider Dveri, pojašnjava za Danas da vladajuća većina na prošlim izborima nije kandidovala francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo, i zato sa tom novom i protivustavnom politikom o KiM treba ponovo da izađu pred birače.

„Ovo će biti jednosatna blokada upozorenja i pozivamo sve patriote i demokrate da nam se pridruže u borbi za vanredne izbore kao jedini način da izađemo iz ove krize. Vučić je prihvatanjem novog zapadnog ultimatuma prekršio Ustav i svoju predsedničku zakletvu, i zato mora da ode. Ovo je akcija državotvornog bloka patriotske opozicije koji čine NDSS, POKS, Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri, a očekujemo da će nam se pridružiti i mnogi drugi koji su protiv ove vlasti i protiv francusko-nemačkog ultimatuma“, napominje Obradović.

A Milica Đurđević Stamenkovski, lider Zavetnika, podseća da se u petak navršava godišnjica od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju.

„To je prilika da se podsetimo da sa istih adresa, sa kojih su stizale i bombe, danas pristižu i ultimatumi kojim se od nas traži da priznamo secesiju Kosova i Metohije. Simbolično, u 12.44 okupićemo se ispred Vlade u Nemanjinoj, koja deli odgovornost zajedno sa predsednikom države za prihvatanje protivustavnog plana i priznanje Republike Kosovo za susednu državu“, napominje Stamenkovski.

Dodaje i da će niz aktivnosti različitog karaktera biti organizovano širom Srbije.

„I ne samo u petak, već svakog dana do ispunjenja naših zahteva. Nemamo nameru da odustanemo. Nezadovoljstvo je ogromno i sve više prisutno i kod članova vladajućih stranaka. Oni nisu za ovo glasali. Vlast uvodi zemlju u potpunu političku nestabilnost. Mediji su zatvoreni, institucije obesmišljene. Predsednik Skupštine se bavi etiketiranjem opozicije, umesto da sazove sednicu o KiM. Sa najviših državnih nivoa vlasti uspostavljena je atmosfera javnog linča političkih protivnika. Najveće žrtve su građani kojima se uskraćuje pravo da budu informisani o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima“, napominje sagovornica Danasa.

I ona, poput lidera Dveri poručuje da Vučić i Ana Brnabić nemaju mandat za odluke koje su namerili da sprovode. Srbija nije njihova privatna firma.

„Neka izađu na izbore i kandiduju nezavisno ‘Kosovo’ kao svoj politički program, pa da vidimo da li će dobiti poverenje građana za takvu politiku“, objašnjava Milica Đurđević Stamenkovski.

Vojislav Mihailović, lider POKS-a i poslanik koalicije NADA, kaže da je namera državtvorne opozicije da se protesti prošire na što više gradova i opština.

Na pitanje zašto je za početak protesta izabrano baš vreme 12:44, on odgovara da je to zato što je vlast zaboravila da koristi glavni argument u odbrani Kosova i Metohije, rezoluciju 1244, odnosno da UN tretiraju našu južnu pokrajinu kao deo Srbije.

Dodaje da će aktivisti četiri stranke državotvorne opozicije tog dana u toliko sati svoje nezadovoljstvo zbog izdaje Kosova i Metohije iskazati na načine kako oni smatraju da treba.

„To nije jedina aktivnost. Biće ih puno, sve dok vlast ne pristane na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, jer za ovakav zaokret u politici Aleksandar Vučić nije dobio podršku građana“, kaže lider POKS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari