Sagovornici Danasa pitaju Vučića: Predsedniče, kad je za vas pravi trenutak da zatražite sednicu SB UN o Kosovu? 1Arhiva Foto: FoNet/MSP Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom jula najavio je da će zbog pokušaja etničkog čišćenja tražiti sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ni mesec i po kasnije, srpski zvaničnici nisu zatražili sednicu, ali je Vučić po povratku iz Atine ponovio da će sednicu SB tražiti, ali da bira najbolji trenutak.

Predstavnici stranaka koje već duže vreme traže vraćanje pitanja Kosmeta u SB UN pitaju – predsedniče kada je taj pravi trenutak i šta još treba da se desi Srbima na KiM.

Doduše, predsednik Srbije je objasnio šta je za njega pravi trenutak. Naveo je da Srbija bira trenutak, ko kada predsedava i ko je kada prisutan.

„Kada nam bude odgovaralo tražićemo održavanje sednice u veoma skorom vremenskom periodu.Srbija će tražiti da se održi sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pre redovnog sastanka u oktobru“, izjavio je Vučić.

Stefan Jovanović, šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije, kaže da je Srbija mnogo ranije trebalo da zatrazi sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi se raspravljalo o ugroženosti srpskog naroda i srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji.

„Sada je režim Aleksandra Vučića doveo Srbiju u vrlo tešku situaciju, jer trenutno, u avgustu, Savetom bezbednosti predsedava Amerika, a u septembru će predsedavanje preuzeti Albanija, koja je, da podsetim, postala članica Saveta bezbednosti zahvaljući odluci Aleksandra Vučića, da glas Srbije da albansko članstvo u ovom najvažnijem organu UN“, napominje Jovanović.

Dodaje da je sve vreme srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen neverovatnom progonu i pritiscima od strane Aljina Kurtija, a zbog pogrešne politike koju vodi režim u Beogradu naš narod na Kosovu i Metohiji prepušten je na milost i nemilost ekstremiste Kurtija.

„Jako je važno da na tu sednicu, za razliku od prošlog puta, ode i sam predsednik i jasno kaže da se Srbija protivi članstvu Kosova u UN i pozove Rusiju i Kinu da ulože veto ako to pitanje ikada dođe na dnevni red“ , ističe Jovanović.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da se Vučić plaši Amerike. Svestan je da ona može da mu napravi mnogo problema i tokom, i posle mandata.

„Političari kao što je on, opterećeni raznim aferama, mnogo su podložniji pritisku od onih nekompromitovanih. Zato izbegava da uradi mnoge stvari korisne za Srbiju ako nisu po volji SAD. Tu spada i izbegavanje da se obrati SB OUN što je Beograd trebalo i ranije da uradi s obzirom da Zapad krši Rezoluciju 1244“, kaže naš sagovornik.

Vučić će, prema njegovim rečima, o tome i u budućnosti pričati, ali ili ništa neće uraditi, ili će se obratiti OUN na krajnje sterilan način što neće značiti ništa. Dodaje da on štiti svoje, a ne nacionalne interese.

Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta smatra da je Vučić već neko vreme u stanju ucenjenosti usled učešća njega i njegovh najbližih saradnika u najtežim kriminalnim radnjama.

„Ovo stanje ga tera na izbegavanje Rusije i Kine u što većem luku, a traženje sednice SB UN bi značilo direktno pozivanje ove dve stalne članice i njihovu aktivaciju u pregovore o KiM. Umesto toga Vučić javnosti priča ono što većina želi da čuje, a u potaji potpisuje deklaraciju u Atini koja podrazumeva i hapšenje Putina zbog ratnih zločina i pristupa „Krimskoj platformi“ koju je kao međunarodnu organizaciju napravio Volodimir Zelenski i koja za cilj ima proterivanje Rusije sa Krima“, ističe Parović.

Prema njegovim rečima Kini se u poslednjih nekoliko meseci oduzimaju značajni poslovi u Srbiji i to pre svega u sektoru energetike. Inače, najavu svih ovih političkih poteza koje Vučić sada radi pre mesec dana je dao Željko Mitrović kada je javno obznanio da TV Pink menja uređivačku politiku.

„Tako da sada Žeks sem naoružavanja vojske vodi i srpsku spoljnu politiku, a znamo da ima i značajan udeo u kulturnoj i prosvetnoj, smatra Parovović.

I Milica Đurđević Stamenkovski, šefica poslaničkog kluba Zavetnici kaže da je zanimljivo da predsednik Srbije procenjuje da je došlo vreme da podrži platformu za reintegraciju Krim.

„Ali reintegraciju Kosmeta, ne samo da nikad nije ni pomenuo, nego je sve nas koji smo o tome govorili izložio brutalnim medijskim napadima, u kojima smo etiketirani kao zagovornici rata, samo zbog toga što branimo i poštujemo Ustav“, objašnjava sagovornica Danasa.

Ona podseća da Zavetnici godinama unazad upozoravaju da je SB UN adresa na kojoj se razgovora o Kosmetu, ali da je kod aktuelne vlasti postojala namera da se skine briselski jaram i promeni format u kojem se razgovara o Kosmetu, uveliko bi bila zatražena sednica SB UN i odavno bi bila podneta inicijativa za povratak pregovora pod okrilje Ujedinjenih nacija.

„Čini se da je sada po sredi traženje alibija za katastrofalnu politiku prema KiM koja je dovelo do toga da prvi put imamo separatističku vlast i na severu Kosova i Metohije. Najavljivanje poteza za koji nemate kondicije podseća na onu čuvenu „držite me da se ne pobijem“, poručuje Đurđević Stamenkovski.

I Ivan Kostić , poslanik Pokreta Dveri podseća da njegova stranka već godinama zagvara tezu da u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta na teritoriji Kosova i Metohije jedino mogu pomoći partneri u Savetu bezbednosti UN, a to su Rusija i Kina.

„Format francusko-nemačkog predloga koji predlažu briselske birokrate apsolutno je neprihvatljiv za Srbiju, jer kao krajnji cilj ima de fakto priznanje tzv. Republike Kosovo kao novog političkog subjekta na Balkanu“, kaže Kostić i dodaje da je Srbija odavno trebalo da traži sednicu SB UN,a da je predsednik sam to obećao pre dva meseca.

Kostić dodaje da bi pre sednice Saveta bezbednosti UN koja bi se bavila (ne) poštovanjem Rezolucije 1244 i ugroženom bezbednošću naših sunarodnika na KiM, trebalo da se održi sednica Skupštine Srbije sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je francusko-nemački predlog sporazuma.

„Bez obzira na velike političke razlike vlasti i opozicije, svi politički akteri u Skupštini treba da usvoje zajednički dokument u kojem bi se naglasilo da je Kosovo i Metohija okupirana teritorija i da se ni jedna vlast ne sme drznuti da potpiše bilo kakav međunarodni dokument koji južnu srpsku pokrajinu tretira kao novu državu“, napominje poslanik Dveri.

I Vojislav Mihailović, poslanik i lider POKS-a, smatra da je Srbja zakasnila sa traženjem sednice SB UN i da je odavno trebalo tražiti posredništvo UN, umesto EU u razgovoru sa Prištinom, jer je rezolucija 1244 SB još na snazi i nama je u interesu.

„Francusko-nemački sporazum je u potpunoj suprotnosti sa ovom rezolucijom i zato ga treba odbaciti u potpunosti. Ne možete se u isto vreme pozivati na tu rezoluciju i tražiti raspravu u UN i prihvatiti protivustavni sporazum koji predlaže EU, koji ruši istu tu rezoluciju UN“, zaključuje Mihailović.

Branka Latinović, bivša ambasadorka i predstavnica Srbije pri OEBS, pojašnjava da „kad se traži hitna sednica onda se ona traži u najkraćem mogućem roku, kada se taj problem, zbog čega se ona traži, njeno sazivanje, i desi“.

Svaka članica Ujedinjenih nacija može zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, međutim procedura može trajati dugo. U najkraćem roku, odmah sutradan, sednica može biti sazvana ukoliko to zatraži neka od pet stalnih članica Saveta bezbednosti, pojašnjava Latinović.

„Jučerašnja izjava predsednika Vučića da „biramo najbolji trenutak, ko kada predsedava i ko je kada prisutan“ neće ojačati argumentaciju Repblike Srbije kod podnošenja zahteva za sazivanje hitne sednice SB UN. Naprotiv, takva izjava može da oteža njeno sazivanje. Predsedavajući SB UN, ma koja njegova članica obavljala tu funkciju, ne može je sazvati ukoliko za njeno sazivanje ne postoji potrebna saglasnost. Uostalom, zahtev za sazivanje takve sednice se podnosi zbog hitnosti, ozbiljnosti situacije na terenu, nezavisno ko predesdava i ko su sve clanovi SBUN“, napominje sagovornica Danasa.

Objašnjava da je ova Vučićeva izjava verovatno rezultat internih procena, ali se to nikada javno ne saopštava, jer može da šteti i naudi bilateralnim odnosima.

„S obzirom na sinoćnu izjavu zvaničnika Sejt Departmenta o neprihvatljivosti pritisaka, od strane bilo koga, na pripadnike Kosovske policije iz redova Srba, da moraju da je napuste, umanjuju se izgledi da bi pitanja od interesa za nas, a tiču se situacije na Severu KiM, dominirala u željenom smeru po nas“, zaključuje Branka Latinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari