Savet za zaštitu ljudskih prava iz Prištine traži istragu protiv igumana Save Janjića "zbog ratnih zločina" 1Foto: Screenshot Facebook/Sputnik Srbija

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine saopštio je da bi protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog ratnih zločina, prenosi Reporteri.

Kako navode, Janjića treba istražiti zbog njegove „uloge pre i tokom rata na Kosovu i zbog civila zatočenih u manastiru Dečani“, zbog čega, smatraju, on snosi najveću odgovornost.

„Prema izjavama svedoka, po završetku rata Albanci su u manastiru Dečani držani kao taoci. Manastir je pretvoren u vojnu bazu u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima“, navedeno je u saopštenju.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda naveo je i da su izjave Janjića o ugrožnosti manastira Dečani besmislene.

„Sada, 21 godinu od završetka rata, reći da je manastir Dečani ugrožen je besmislica. Janjić se sada žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir, a ne sprovodi odluke Ustavnog suda, ne prihvata kosovske institucije i državu Kosovo, a odluke sudova prihvata selektivno“, navedeno je u saopštenju te organizacije, prenosi Kosovo onlajn.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda je istakao da manastir Dečani ne samo da „nije ugrožen od Albanaca ili kosovskih institucija, već i prema Ahtisarijevom planu i važećim zakonima uživa ekstrateritorijalni status“, a tvrdi i da Janjić „pretvara manastir u ambasadu Srbije i propagandni centar“.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je da optužbe protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića nemaju nikakvo utemeljenje i da su smišljene kako se „zamaskirala prava istina o ugroženosti (tog) svetog mesta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.