Jedni nisu mogli, drugi su imali pametnija posla, treći se samo nisu pojavili...: A, šta je deo opozicije prisutan na sastanku sa delegacijom Saveta Evrope poručio? 1Foto FoNet Ana Paunković

Na sastanku sa delegacijom Saveta Evrope danas u Skupštini Srbije predstavnici opozicije, koji su se pojavili u dogovoreno vreme, ukazali su na probleme u izbornoj kampanji, pozivajući da posmatrači obiđu i manja mesta, odnosno da i tamo pošalju ekipe koje će pratiti izbore.

Takođe, istaknut je problem sa falsifikovanjem potpisa prilikom predaja pojedinih lista RIK-u, ali i problemi sa odlukama Upravnog suda.

– Po nama, nijedna ključna preporuka iz prošlogodišnjeg izveštaja ODIHR nije realizovana. To se posebno odnosi na pritiske na birače, zloupotrebu medija i funkcionersku kampanju – kaže za Danas Jelena Jerinić iz Zeleno-levog fronta.

Kako dodaje, članovi delegacije su upoznati sa dva predloga koje su opozicioni poslanici podneli Ustavnom sudu.

– Nakon prvog, RIK je brže-bolje promenio svoju problematičnu odluku o mogućnostima za promenu kontrolora koje predlažu izborne liste. Drugi predlog, koji se odnosi na sadržinu zapisnika, kojima je SNS prošle godine manipulisala, je podnet i očekujemo da se Ustavni sud pre izbora o njemu izjasni – ističe naša sagovornica.

Govorili smo i o lošoj praksi Upravnog suda koji po pravilu potvrđuje odluke RIK-a kojim se odbijaju prigovori opozicije, napominje.

– Ove godine, na odluke GIK u Beogradu i drugih lokalnih komisija žalbe će se podnositi višim sudovima, ali ne znamo čak ni da li su te sudove prošle bilo kakvu obuku za odlučivanje u izbornim stvarima – kaže Jerinić.

Govorili smo i o ozbiljnim pritiscima, ističe dalje, koje i kandidati i birači trpe u manjim sredinama i sugerisali delegaciji PACE da pošalju ekipe koje će pratiri izbore i van Beograda.

– Pomenuli smo i skorašnje slučajeve faksifikovanja potpisa za liste i da smo podneli i da ćemo podnositi krivične prijave – zaključuje Jelena Jerinić.

Predstavnicima Saveta Evrope rečeno da se naveliko manipuliše izbornom voljom

Prema rečima Ksenije Marković iz Demokratske stranke sastanci sa delegacijom Saveta Evrope su se održali posebno sa pozicijom i opozicijom, što je, ističe, razumljivo, s obzirom na dijametralno suprotna gledišta opozicije i vladajućeg režima na izborne uslove i celu atmosferu tokom izborne kampanje.

– Demokratska stranka je skrenula pažnju na to da se u Srbiji manipuliše izbornom voljom građana. Uputili smo zahtev posmatračkoj misiji da svoj mandat proširi i na glasanje van biračkog mesta, jer su tu primećene brojne zloupotrebe i manipulacije, naročito na teritoriji Beograda – kaže naša sagovornica.

Takođe, napominje dalje, insistirano je na tome da se jednaka pažnja posveti monotoringu lokalnih izbora, naročito u gradovima u kojima je jasno da se lokalna zajednica otvoreno buni protiv bahatosti lokanih kabadahija iz redova SNS.

– Pozvala sam posmatračku misiju da posete gradove i naročito sela u okolini Kragujevca, Šapca, Leskovca, kako bi se lično uverili kako izgledaju izbori u Srbiji. Pokušala sam da objasnim kolikom pritisku su izloženi lokalni aktivisti opozicije i posebno naglasila slučaj podmetanja požara i uništavanja imovine predsednika GO Demokratske stranke u Prokuplju – zaključuje Ksenija Marković.

Jedni nisu mogli, drugi su imali pametnija posla, treći se samo nisu pojavili...: A, šta je deo opozicije prisutan na sastanku sa delegacijom Saveta Evrope poručio? 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Na sastanku su bili prisutni i predstavnici stranke Zajedno i Ekološkog ustanka.

Predstavnici SSP, odnosno poslaničke grupe Ujedinjeni, kao i Narodnog pokreta Srbije, nisu učestvovali u razgovorima sa delegacijom SE.

Kako je za Danas rekao Boško Obradović, lider Dveri, ni on ni ostali članovi njegove predizborne koalicije (Zavetnici) nisu bili na tom sastanku.

– U kampanji smo. Nemamo vremena za prazne priče – naveo je kratko Boško Obradović razlog odsustva sa sastanka sa delegacijom Saveta Evrope.

Sastanku nisu prisustvovale ni ostale stranke takozvane desnice, poput Narodne stranke ili Novog DSS, odnosno POKS.

Stefan Jovanović iz Narodne stranke rekao je za Danas da je trebalo on da ode ali da nije mogao, odnosno da je bio sprečen.

Delegacija Saveta Evrope sastala se i sa predstavnicima vlasti i Republičke izborne komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari