Savetnici Makrona i Šolca dolaze u Prištinu i Beograd da ispitaju opcije za napredak u dijalogu 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika, zajedno sa posrednikom EU u dijalogu Miroslavom Lajčakom, posetiće u petak 9. septembra Prištinu i Beograd kako bi se sastali s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem – „a sve u cilju ispitivanja opcija za napredak u dijalogu“.

„Bezbednost u Evropi, pa tako i bezbednost na Zapadnom Balkanu, od velike je važnosti, kako za (nemačkog) kancelara Olafa Šolca, tako i za predsednika (Francuske) Emanuela Makrona. U to spada i jak angažman za potpunu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“, rekao je Hebeštrajt na konferenciji za novinare u Berlinu, odgovarajući na pitanje šta je pozadina pisma koje su Šolc i Makron uputili Vučiću i Kurtiju, prenosi Dojče vele.

Portparol nemačkog kancelara potvrdio je da su Šolc i Makron, „u senci poslednjih napetosti, zamolili svoje spoljnopolitičke savetnike Jensa Pletnera i Emanuela Bona da direktno podrže specijalnog izaslaniku EU Miroslava Lajčaka u njegovim nastojanjima“.

„Kao prvi korak“, rekao je portparol u Berlinu, „oba spoljnopolitička savetnika u pratnji Lajčaka posetiće 9. septembra Kosovo kako bi se susreli s premijerom Kurtijem, te Srbiju kako bi se susreli s Vučićem – a sve u cilju ispitivanja opcija za napredak u dijalogu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari