Savez za Srbiju: Otvoreno pismo Nikole Jovanovića gradonačelniku Beograda 1Foto: Narodna stranka

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću, saopštio je danas Savez za Srbiju.

Jovanović je u pismu naveo da „koliko mu je poznato“ Radojičić je i dalje, kako je naveo, „formalno gradonačelnik prestonice, koji je po Zakonu o glavnom gradu i Statutu grada Beograda nosilac izvršne vlasti, vlastan da samostalno izvršava odluke i usmerava rad gradske uprave“.

Dodao je da mu je „neshvatljivo Radojičićevo upadljivo odsustvo iz kompletnog procesa odlučivanja u Beogradu i ćutanje na besprizorne stvari koje se dešavaju u gradu“.

„Da li je moguće da ne znate da rekonstrukcija nepuna tri kilometra ulica od Vukovog spomenika do Kalemegdana košta poreske obveznike prestonice 27 miliona evra? To je prema svakom kriterijumu nezamisliva cena, a takvih primera sada već ima bezbroj“, naveo je Jovanović.

On je takođe upitao Radojičića „da li je moguće“ da nije upoznat sa namerom zamenika da naloži izgradnju žičare na Kalemegdanu, uprkos zabrani Upravnog suda i „iako je to u direktnoj suprotnosti sa Planom generalne regulacije za Beograd i Zakonom o planiranju i izgradnji“.

„Da li ste svesni činjenice da je samo na Trgu Republike potrošeno 5,8 miliona evra preko realne cene radova i da se uprkos tome on raspao posle samo 10 dana? Da Direkcija za građevinsko zemljište još uvek nije dostavila odbornicima ‘konačnu situaciju’, niti Ugovor sa izvođačem? Spisak je dug, pa ga neću ovde nastavljati, ali niste se oglasili niti preduzeli mere ni po jednom drugom gorućem pitanju ili aferi u našem gradu“, naveo je Jovanović.

On je kazao da zamenik „prema Zakonu i Statutu može da menja gradonačelnika samo u slučaju sprečenosti ili odsutnosti“ i dodao da je Radojičić „dozvolio da zamenik uzurpira svu vlast u Beogradu i nanosi ogromnu štetu gradu“.

„Gospodine Radojičiću, da li ste trajno odsutni ili sprečeni? Ako jeste, podnesite ostavku.  Ako niste, radite svoj posao i uklonite uzurpatora koji nema ni osnov niti legitimitet da upravlja gradom. U bilo kojem od ova dva slučaja, nemojte biti marioneta i smokvin list onih koji su ogrezli u korupciji i kriminalu“, naveo je Jovanović u otvorenom pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari