Savo Manojlović: ROSU mora da ode sa Severa Kosova 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Direktor kampanja pokreta „Kreni-Promeni“ i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Savo Manjlović, izjavio je da ROSU mora da ode sa Severa Kosova, kako bi se spustile tenzije i područje vratilo u stanje pre decembra prošle godine.

On je istakao da militarizacija područja predstavlja opasnost za ceo region. Manojlović je u pisanoj izjavi podsetio da je tokom rasprave u Narodnoj Skupštini predsednik Srbije više puta tražio da čuje konkretan predlog i rešenje u vezi stanja na Kosovu.

„Jedan od ključnih problema jeste postojanje specijalnih kosovskih jedinica ROSU na Severu Kosovu. To je prvi put u toku ovih 23 godine da na Severu Kosova gde živi većinski Srpsko stanovništvo imate kontinuirano prisustvo kosovsko albanskih bezbednosnih snaga. Oni se tu nalaze od barikada koje je Vučić organizovao, pa povukao bez i jednog ostvrenog cilja tih protesta. Niti su pušteni uhapšeni policajci, niti su povučene ROSU snage koje su tada došle i postavili baze. Prema svim sporazumima, dogovorima, pregovorima između Srba, Albanaca, međunarodne zajednice…, pa i samom Ustavu Kosova, u sredinama sa srpskom većinom moguće je samo postojanje policijskih snaga koje čine pripadnici srpskog naroda (policija mora da izražava etničku strukturu)“, naveo je Savo Manojlović.

Na tom području, kaže Manojlović, nemate regularne policijske snage, već militarizovane specijalne jedinice sa dugim cevima i fantomkama, i to izaziva veliki strah lokalnog stanovištva.

On naglašava da je pripadnik bezbednosnih kosovskih snaga početkom godine pucao i ranio dvojicu srpskih dečaka u Štrpcu, dodajući da među ljudima postoji neverovatan strah i tenzija, te da je takvo stanje ozbiljna pretnja mira.

„Tražimo od predstavnika i Srba, i Albanaca i međunarodnih predstavnika, da prvo reše ovo pitanje. Zato smo na zahtev ljudi sa Severa Kosova pokrenuli peticiju. Ovom peticijom ovu temu želimo da podignemo u javnosti, kako bi se njome sve tri strane bavile u pregovorima. Umesto prazne priče evo konkretnog rešenja kako da se spusti tenzija i strah.Ovo mora biti prva tačka bilo kakvih pregovora. Trenutna situacija na Severu Kosova je igranje šibicom na buretu baruta, a duboko verujemo da je jedino mir u interesu svih. U suprotnom imate militarizaciju područja čime se od os Kosova pravi metaforično rečeno Bliski istok u smislu tenzija i nestabilnosti“, zaključio je Savo Manojlović.

Na ovom LINK-u možete videti peticiju za povlačenje specijalnih jedinica sa Severa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari