Vladajuća većina podnela 380 amandmana 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Nastavljajući već uobičajenu praksu, koju su patentirali tokom rasprave o budžetru za ovu godini, poslanici vladajuće većine podneli su oko 380 amandmana na prvu tačku dnevnog reda, odnosno, na prvi član Predloga zakona o planskom sistemu Srbije.

Opozicioni poslanici negodovali su zbog tolikog broja amandmana  poslanika vlasti, navodeći da će vladajuća većina kao i prethodnih nekoliko sednica potrošiti gotovo sve vreme za raspravu u pojedinostima, a da se o ostalim zakonima neće ni raspravljati.

Amandmani vlasti su gotovo identični i glase -Planskim sistemom se afirmiše sveukupni razvoj Republike Srbije s posebnim osvrtom, ali se onda kraj menja , pa je tako sa posebnim osvrtom na izbeglea i prognana lica, na implementaciju Agende 2030, na budžetsku stabilizaciju, smanjenje siromaštva, otvaranje novih radnih mesta . UZ obrazloženje da suštinski ne doprinose unapređenju predloga zakona Vlada je odbila amandmane vladajuće većine .

“SNS je ponovo podneo 380 amandmana kako ne bi došli u situaciju da opozicija bilo šta govori i kako se ne bi čula ni reč kritike. Zbog amandmana vladajuće većine neće se ništa čuti o preostalim zakonima finansijskim koji su na dnevnom redu.Vi ne želite dijalog o bilo kakvoj temi, vi ne trpite kritike“, rekao je Nenad Konstantinović , poslanik SDS i dodao da on ,ali ni bilo ko iz opozicije ne može da spreči SNS da ukine parlamementarizam i onemogući opoziciju da govori. On je naveo i da je njegova stranka podnela jedanaest ozbiljnih i dobrih amandmana koji bi mogli da urede Zakon o planskom sistemu.

“A, kako glasi taj fenonemanli predlog za koji mi, zli, pokvareni i nevaljali, nećemo da čujemo, glasi – glasi briše se. Moram da priznam neverovatano dobar predlog, inventivan i sadržajan. Ovo je jedna praznina o kojoj i da hoće, čovek nema šta da diskutuje. Mi smo ovde dva minuta i 40 sekundi slušali priče na temu – ovo je mnogo dobro samo ne umem da vam kažem ni šta je.. Toliko na temu da ništa ne može da se kaže u ovoj sali ”, rekao je naprednjak Vladimir Orlić, odgovarjući Konstantinoviću koji je naveo da se opozicija dovija na razne načine , pa podnosi i amandmane na naslov.

Novinu u parlament uneli su , međutim, radikali. Kako bi se njihov glas o predloženim zakonima čuo poslanici Srpske radikalne stranke dosetili su se,pa su podneli više amandmana na naslov predloženog zakona.

“Mi smo krenuli sa amandmanima od naslova, pa dalje, da bismo vam pokazali besmisao predloga vaših zakona koji ste vi prihvatili od vaših evropskih prijatelja” ,objasnila je Vjerica Radeta, poslanica SRS. Osim što je opozicija povremeno tvrdila da predlog zakona nije dobar, o samom zakonu nije bilo reči . Govorilo se bukvalno o svemu i svačemu,Fijatu , Aerodromu Nikola Tesla  Er Srbiji , Bekamentu iz Aranđelovca  Koštuničinoj vlasti, bombardovanju. Od replike na repliku stiglo se i do ruske federacije ,tako da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović  po ko zna koji put morao da ponovi  da Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji, kao i da neće priznati nezavisnost Kosova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari