SDS: Javna preduzeća u Srbiji postala oružje vladajuće stranke za borbu protiv političkih protivnika 1Foto: sds

Javna preduzeća u Srbiji su u prethodnih deset godina postala oružje vladajuće stranke za borbu protiv političkih protivnika i finansiranje ostanka na vlasti, ocenila je danas Socijaldemokratska stranka (SDS).

„Iako su ta preduzeća uglavnom monopoli u svojim sektorima sa svim predispozicijama da budu profitabilna, lošim upravljanjem i pljačkom dovedena su na samu ivicu propasti, uz katastrofalno loše poslovne rezultate. Istovremeno, iz tih preduzeća su isisavana značajna sredstva za finansiranje političkih aktivnosti stranaka i lično bogaćenje članova istih“, navodi se u saopštenju SDS.

Na taj način su javna preduzeća pretvorena u finansijske bolesnike koji razboljevaju i truju naš celokupni ekonomski sistem i naše društvo, a na šta već nekoliko godina ukazuju čak i neke nezavisne državne institucije poput Fiskalnog saveta, zaključak je analize rezultata poslovanja dva najveća javna preduzeća u Srbiji EPS i Telekoma u 2021. godini i na početku 2022. godine koju je uradio SDS.

Elektroprivreda Srbije je od preduzeća koje je 2011. godine ostvarilo rekordne rezultate, za samo 10 godina došlo u situaciju da ne može da proizvede dovoljno uglja i električne energije.

Za samo nekoliko meseci, od decembra 2021. do aprila 2022. godine, EPS je ostvario oko 450 miliona evra gubitaka u poslovanju. Najave su da će se EPS u narednom periodu zadužiti oko milijardu evra, što će uz dalji pad prozivodnje, dovesti ovo preduzeće na ivicu bankrotstva, ističu u SDS.

Sa druge strane, Telekom se sistemski pljačka od 2017. godine, kada je u samo dve godine uprava potrošila preko pola milijarde evra za sumnjive akvizicije, koje su vladajućoj SNS obezbedile medijsku dominaciju.

Novac građana je upotrebljivan za ispiranje mozga tih istih građana, ističu u ovoj stranci.

Telekom je za samo pet godina povećao svoj javni dug čak tri puta, uz pad EBITDA i profitabilnosti.

Kako bi prikrili loše rezultate, preduzeće od 2019. godine nekoliko puta menja računovodstvenu politiku i koristeći “kreativno” računovodstvo prikazuje daleko bolji rezultat nego što to on stvarno jeste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari