SDU podržala radnike RTV 1Ilustracija Foto: EPA SVEN HOPPE

Socijaldemokratska unija (SDU) u potpunosti podržava zahteve sindikata „Nezavisnost“ Radio-televizije Vojvodine (RTV) koji želi da spreči otpuštanje i zaštiti više od 250 radnika i radnica ove medijske kuće koji su angažovani preko agencije za zapošljavanje, a kojima prete otkazi krajem meseca.

SDU se zalaže za oslobađanje medijskih javnih servisa od kontrole vlasti, kao i za demokratizaciju upravljanja nad njima omogućavanjem radnicima, kao i građanima kao korisnicima usluga, da preko predstavnika učestvuju u upravljačkim telima.

„Za javne servise se mora obezbediti stabilno i adekvatno finansiranje van uticaja i kontrole vlasti, a takvi javni servisi bi bili primeri adekvatnog, pravovremenog i kritičkog izveštavanja o značajnim temama u društvu“, navela je SDU u saopštenju.

Dodali su da otpuštanje ljudi angažovanih preko agencije pokazuje da ni radnici u javnom sektoru nisu zaštićeni od eksploatatorskih zakona.

„Socijaldemokratska unija se zalaže za ukidanje agencijskog rada i zabranu drugih nestandardnih oblika zapošljavanja u osnovnoj delatnosti poslodavaca. Ugovor o radu na neodređeno vreme mora postati standardni i dominantni oblik zapošljavanja“, navela je SDU i pozvala ljude da podrže borbu radnika i radnica RTV-a.

Kako je ranije saopšteno, među onima koji očekuju otkaze u RTV nalazi se veliki broj novinara i novinarki, kao i radnika u produkciji, što će dovesti do ugrožavanja obavljanja osnovne delatnosti javnog servisa, a poseban udarac na javni interes će biti otpuštanje zaposlenih u redakcijama na manjinskim jezicima.

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Miodrag Koprivica saopštio je danas da uprava RTV-a traži rešenje za novonastalu situaciju, zbog koje bi oko 200 zaposlenih moglo da ostane bez posla u toj medijskoj kući zbog toga što je Vlada Srbije umanjila budžet pokrajinskog javnog servisa za oko 200 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari