Sebastijan Kurc: Austrija će i dalje aktivno podržavati Srbiju 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA

Pandemija korona virusa svet je suočila sa do sada neviđenim izazovima u svim oblastima društva.

Trenutno se intenzivno borimo protiv širenja virusa da bismo spasili živote i održali zdravstvene kapacitete, istovremeno podržavajući ekonomiju, kako bismo u poslednjih nekoliko meseci preduzetim merama, ublažili uticaj na našu zemlju. Moramo pretpostaviti da će se borba protiv pandemije nastaviti još nekoliko meseci i pratićemo razvoj vrlo pažljivo i sa najvećom mogućom pažnjom, kaže u razgovoru za Danas Sebastijan Kurc, austrijski kancelar, upitan da li je zadovoljan načinom na koji se njegova država do sada borila sa kovid krizom i kakva je aktuelna situacija u vezi sa time. Razgovor je vođen putem mejla.

* Koliki je socioekonomski uticaj kovida 19 u vašoj državi?

– Kao i u ostatku sveta, pandemija kovida 19 i neophodne mere suzbijanja imaju značajan uticaj na austrijski ekonomski razvoj. Gubitak BDP-a iznosio je do dva milijarde evra po kalendarskoj sedmici tokom prvog zaključavanja na proleće i na kraju imamo gubitke BDP-a povezane sa kovidom 19 od 8,3 odsto u 2020. godini. Savezna vlada je brzo i nebirokratski lansirala sveobuhvatan paket za borbu protiv ekonomskih posledica pandemije korona virusom. Već 18. marta naš paket vredeo je 38 milijardi evra, što je gotovo deset odsto nacionalnog BDP-a. Iznad svega, naš program skraćenog radnog vremena u vreme korone i dalje pomaže u osiguravanju zaposlenja. Nakon naglog pada u prvoj polovini 2020. zabeležili smo značajan oporavak u trećem kvartalu prošle godine. Međutim, mogući novi talas infekcije mogao bi dodatno usporiti ekonomski oporavak.

* Prema Vašem mišljenju, da li je EU dovoljno snažna da se nosi sa izazovima poput pandemije i okončanja pregovora o Bregzitu?

– Jeste, prošle godine, nakon početnih problema, Evropska unija pokazala je potrebnu snagu dogovarajući se o novom savremenom budžetu EU, preduzimajući mere protiv pandemije kovida 19, poput zajedničke nabavke vakcina i sporazuma sa Ujedinjenim Kraljevstvom o sporazumu o slobodnoj trgovini.

* Imajući u vidu teškoće sa kojima se suočava EU, smatrate li da će proširenje na Zapadni Balkan biti među prioritetima briselskih institucija ove godine?

– Proširenje na Zapadni Balkan ostaje važan prioritet za Evropsku uniju i za Austriju kao bliskog prijatelja zemalja Zapadnog Balkana, posebno u kriznim vremenima. Naša podrška regionu u borbi protiv pandemije kovida 19 je glavni prioritet i nastaviće se. Austrija će zemljama Zapadnog Balkana pomoći i vakcine staviti na raspolaganje. Na primer, nedavno smo opredelili 2,4 miliona evra za inicijativu Kovaks, dok je Evropska unija nedavno odlučila da obezbedi 70 miliona evra za finansiranje neposredne podrške vakcinama za Zapadni Balkan. Brze vakcinacije biće presudne za okončanje pandemije i pokretanje socioekonomskog oporavka. Austrija i dalje u potpunosti podržava put regiona ka članstvu u Evropsku uniju. Žao mi je što 2020. godine nije bilo moguće otvoriti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Austrija će raditi na tome da pregovori o pristupanju započnu u prvoj polovini 2021.

* Kao što svi znamo, nijedno novo poglavlje u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji nije otvoreno 2020, uglavnom zbog nedostatka napretka u oblastima koje se odnose na vladavinu prava. Prema Vašem mišljenju, koji su glavni zadaci srpskih vlasti u vezi sa nastavkom evropskog puta države u narednim mesecima?

– Već ste sami dali odgovor na svoje pitanje. Bez opipljivih reformi u oblastima vladavine prava, pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije, u Evropskoj uniji neće biti moguć konsenzus o otvaranju daljih pregovaračkih poglavlja. Drago mi je što je nova vlada najavila konkretne reformske korake u ovoj oblasti. Izveštaj Evropske unije ovde daje jasne preporuke. Ali takođe prepoznajemo da se Srbija – kao i svi mi – suočava sa velikim izazovom suzbijanja kovid pandemije i ekonomskih posledica pandemije. Srbija je pod vođstvom predsednika Vučića u prošlosti sprovela važne ekonomske i budžetske reforme i pokazala da su moguće smele reforme. Srbija upravo sada od toga ima koristi. U svakom slučaju, Austrija će i dalje aktivno podržavati Srbiju, jer je naš interes da Srbiju vidimo kao snažnu članicu Evropske unije.

* Kako gledate na činjenicu da ima samo nekoliko „kritičkih glasova“ u srpskom parlamentu, odnosno da gotovo ne postoji opozicija u Skupštini?

– U demokratiji birač odlučuje. Sastav parlamenta odražava ishod izbora. To zahteva uslove koji omogućavaju slobodne i poštene izbore. Činjenica da je veliki deo opozicije odlučio da se ne kandiduje za parlament i da traži političku konkurenciju u parlamentu, takođe je doprinela trenutnom sastavu parlamenta. To je žalosno, jer je u demokratiji parlament presudno mesto za političku konkurenciju i političku kontrolu nad vladom. Sa nadasve velikom većinom u parlamentu, vlada sada ima priliku da usvoji važne reforme relevantne za Evropsku uniju.

Nadam se da će dijalog biti produktivan

* Podržavate li međustranački dijalog o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, koji bi trebalo da se ponovo vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta?

– Da, podržavamo dijalog i posredničku ulogu Evropskog parlamenta. Nadam se da će dijalog biti produktivan i da će ojačati poverenje svih političkih snaga u izborni postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari