Sedam zemalja EU traži integraciju Zapadnog Balkana: Hitno odrediti rok za članstvo 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Šefovi diplomatija sedam zemalja Evropske unije obratili su se pismom čelnicima Evropske komisije, a glavni fokus im je evropska perspektiva Zapadnog Balkana i integracija tog regiona u Uniju, piše Kosovo online.

Tako su u pismu ministri spoljnih poslova Italije, Češke, Austrije, Hrvatske, Slovačke, Grčke i Slovenije istakli da je došlo vreme za odlučujući napredak u procesu proširenja EU ka Zapadnom Balkanu.

„Jasno i razumno vreme za njihovo prihvatanje je hitnije nego ikad“, piše u pismu koje je datirano 29. februara 2024. godine, u vreme kada se u Tirani održavao samit Zapadnog Balkana i EU.

Navodi se da će svako odlaganje narušiti kredibilitet EU i negativno uticati na proces evropskih integracija regiona.

Ministri skreću pažnju na to kako je Evropski savet u svojim zaključcima od 14-15. decembra 2023. godine ponovo potvrdio svoju punu i jasnu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i pozvao na ubrzanje procesa njihovog članstva, uključujući unapređenje postepene integracije između Evropske unije i regiona.

U tom kontekstu, oni su pozdravili i podržali novi Plan rasta Evropske komisije za zapadni Balkan. Prema njihovim rečima, ovaj plan nudi konkretnu priliku da se region približi jedinstvenom tržištu EU, da se produbi regionalna ekonomska integracija i da se ubrzaju temeljne reforme.

„Ako bude uspešno sproveden doprineće podsticanju socio-ekonomske konvergencije, suzbijanju odliva mozgova iz regiona, doneti opipljive koristi za njegove građane i podržati put Zapadnog Balkana ka članstvu u EU“, navodi se.

Naglašavaju i da su lideri Zapadnog Balkana, kako je istaknuto u zajedničkom saopštenju od 22. januara 2024. godine, izrazili punu podršku ciljevima Plana rasta i spremnost da ga sprovedu.

„Moramo iskoristiti ovu priliku. Stoga pozivamo na vašu ličnu posvećenost finalizaciji sa najvišim prioritetom međuinstitucionalnih pregovora o omogućavanju rasta i reformi za zapadni Balkan pre izbora za Evropski parlament“, ističe se u pismu.

Na kraju, sedam ministara ocenjuju da je vreme bitno.

„Svako odlaganje narušiće kredibilitet EU i negativno uticati na proces evropskih integracija regiona“, zaključuju u dopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari