Šef misije OEBS u Srbiji pozvao predstavnike nacionalnih manjina da glasaju na izborima za Nacionalne savete 1Foto: Beta/Milan Obradović

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ambasador Jan Bratu pozvao je predstavnike nacionalnih manjina da u nedelju, 13. novembra, izađu i glasaju na izborima za predstavnike novih saziva Nacionalnih saveta manjina.

-Nacionalni saveti manjina su važna tela u kojima su povezane nadležnosti iz oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma. Nacionalni savetu daju glas manjinskim zajednicama. Oni obezbeđuju institucionalni mehanizam koji je osimišljen da zagovara i podržava sprovođenje prava nacionalnih manjina, kako je predviđeno zakonodavstvom Republike Srbije – poručio je Bratu u svojoj poruci.

Na izborima za novi sastav Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) učestvuje pet stranaka iz opština Bujanovac i Preševo. Predstavnici Romske nacionalne manjine u Bujanovcu imaju svoju listu za Nacionalni savet Roma (NSR).

Izbori za Nacionalne savete manina održavaju se u nedelju 13. novembra na području cele Srbije, gde žive nacionalne manjine. Posmatrači OEBS, nadgledaće glasanje u Bujanovcu i Preševu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari