Šef UNMIK-a poziva Kosovo i Srbiju da udvostruče napore na rasvetljavanju sudbine nestalih 1Zahir Tanin, šef UNMIK-a Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Šef UNMIK-a Zahir Tanin pozvao je danas Kosovo i Srbiju da udvostruče napore na rasvetljavanju sudbine nestalih osoba.

Kako je saopšteno, povodom Međunarodnog dana žrtava prisilnih nestanaka, Tanin naglašava važnost razjašnjenja sudbine nestalih i iskazuje stalnu posvećenost UNMIK-a pružanju pune podrške ovom procesu, kao i pravu porodica nestalih na istinu.

„SPGS Tanin pozdravlja napredak ostvaren ranije ove godine pod okriljem Radne grupe za nestala lica u vezi sa ekshumacijom i identifikacijom nekolicine nestalih, ali istovremeno izražava zabrinutost jer izgleda da je u proteklih nekoliko meseci proces zaustavljen zbog političkog zastoja. Stoga SPGS poziva Prištinu i Beograd da se uzdrže od politizovanja ovog kritičnog humanitarnog pitanja i pitanja ljudskih prava“, kaže se u saopštenju.

Tanin podseća da je Radna grupa za nestala lica, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta i koja ima punu podršku UN-a, najbitniji mehanizam u rasvetljavanju sudbine nestalih još od svog osnivanja 2004. i poziva obe strane da u okviru Radne grupe udvostruče svoje napore u potrazi za nestalima.

„Budući da utvrđivanje sudbine 1.630 osoba koje još nisu pronađene predstavlja centralnu komponentu u suočavanju sa prošlošću i daljem napretku u pomirenju između zajednica i izgradnji poverenja na Kosovu, UNMIK će nastaviti da u ovom procesu podržava sve aktere i porodice nestalih lica“, rekao je SPGS Tanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari