Šefica Unmika izrazila duboku zabrinutost zbog potencijalne eskalacije na Kosovu 1Foto: Screenshot/YouTube/ UNMIK Public Information

Šefica Misije UN na Kosovu (Unmik) Karolin Zijade danas je izrazila duboku zabrinutost zbog potencijalne eskalacije bezbednosne situacije na Kosovu i pozvala dve strane na smirenost i uzdržanost.

Zijade, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, podsetila je na razvoj događaja iz jeseni 2021. i jula 2022. godine i apelovala na strane da zaštite dosadašnja postignuća, saopštio je Unmik.

Ona je pozvala sve strane da pokažu odgovornost i da preduzmu sve mere predostrožnosti kako bi bilo izbegnuto pogoršanje situacije koje bi moglo da ima neželjene posledice.

Zijade je pozvala na povratak pregovorima radi očuvanja postignuća iz dijaloga uz posredstvo EU.

„Ne postoji alternativa dijalogu za prevazilaženje nesuglasica i sprečavanje nesporazuma koji bi mogli dodatno da podignu tenzije“, navela je Zijade.

Spor Beograda i Prištine oko obavezne preregistracije vozila sa srpskim registarskim tablicama na Kosovu eskalirao je prethodnih dana.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zakazao je za subotu sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na severu Kosova na kojem će predložiti da svi Srbi napuste te institucije zbog suspenzije direktora Regionalne direkcije Sever Policije Kosova Nenada Đurića. Đurića je suspendovao direktor kosovske policije jer je odbio da sprovede odluku Vlade o uručivanju opomena vlasnicima vozila sa srpskim registarskim tablicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari