Šefovi EU: Izostanak popuštanja zategnutosti na Kosovu imaće nepovoljne posledice 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Šefovi Evropske unije upozoravaju da će izostanak popuštanja zategnutosti na Kosovu „imati nepovoljne posledice“ i zahtevaju neodložne izbore na severu Kosova i nastavak dijaloga Beograd-Priština, sprovođenje Ohridskog sporazuma, što uključuje i stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

To se kaže u nacrtu zaključaka današnjeg i sutrašnjeg zasedanja šefova država ili vlada EU u Briselu, u kojeg je agencija Beta imala uvid.

U nacrtu se „osuđuju nedavni incidenti na severu Kosova i poziva da se odmah smanji napetost na temelju ključnih elemenata koje je EU već istakla 3. juna 2023“.

U dokumentu se dodaje da Priština i Beograd „moraju stvoriti uslove za neodložne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova“ i naglašava da će „izostanak popuštanja zategnutosti imati nepovoljne posledice“.

„Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog (Srbije i Kosova) uz posredovanje EU, koji predvodi visoki predstavnik Unije, i s glatkim sprovođenjem Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa, kao i Aneksa o njegovoj primeni“, stoji u pripremnom dokumentu samita EU i podvlači da „to uključuje uspostavljanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Šefovi Evropske unije takođe „ponovo ističu potpunu i neopozivu podršku perspektivi Zapadnog Balkana za članstvo u EU i ubrzavanje postupka učlanjenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari